Toate încercările și necazurile pot fi biruite dacă ne încredințăm ajutorului care vine de la Dumnezeu

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 10 august 2014, în Duminica a IX-a după Rusalii. În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie la Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice de la Sf. Ev. Matei, capitolul al XIV-lea, versetele de la 22 la 34, care ne prezintă Umblarea pe mare – Potolirea furtunii.

Ucenicii lui Iisus nu s-ar fi putut salva fără ajutorul lui Iisus

Patriarhul României a spus că Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a încurajării și a speranței, a luptei și a biruinței: „Evanghelia ne arată că ieșirea din situații dificile nu se datorează forțelor proprii, ci în primul rând ajutorului dumnezeiesc. Oricât de iscusiți, profesioniști și experimentați pescari și corăbieri ar fi fost ucenicii lui Iisus, oricât de buni înotători ar fi fost ei fără ajutorul lui Iisus nu s-ar fi putut salva pe ei înșiși prin propriile forțe. În mod asemănător oricât de mulți și vrednici slujitori ar avea Biserica, oricât de buni predicatori, oricât de evlavioși slujitori, oricât de pricepuți administratori și oricât de zeloși păstori și misionari s-ar osteni în Biserică nu pot ei singuri salva Biserica lui Hristos în lupta ei cu păcatul din firea umană, cu duhurile rele, cu furtunile persecuțiilor și ereziilor, cu valurile necredinței sau ale indiferenței spirituale, ci numai cu ajutorul lui Hristos. Toate încercările și necazurile pe care le întâmpinăm în viață pot fi biruite cu folos duhovnicesc, dacă nu contăm mai întâi pe propriile forțe, ci ne încredințăm mai întâi ajutorului care vine de la Dumnezeu”.

Mântuitorul Iisus Hristos ne ajută să nu ne pierdem cu firea în furtuna încercărilor vieții

Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române a mai arătat că Mântuitorul Hristos ne va scăpa de încercările vieții dacă avem credință puternică: „Atât timp cât credința noastră rămâne în relație vie și neclintită cu Hristos Dumnezeu putem fi salvați tocmai pentru că El ne ajută să nu ne înrobim stihiilor lucrurilor materiale, nici să nu ne pierdem cu firea în furtuna încercărilor vieții. Când însă credința sau iubirea noastră față de Hristos slăbește și începem să ne înfricoșăm de puterile schimbătoare ale lumii materiale mai mult decât Îl iubim pe Dumnezeu atunci începem să ne scufundăm în nesiguranță, disperare și teamă”.

Corabia reprezintă Biserica încercată de valurile sau furtunile istoriei

Corabia din Evanghelie este imaginea Bisericii în lume. Misiunea ei este mântuirea oamenilor a mai explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Înțeleasă în mod simbolic, corabia reprezintă Biserica încercată de valurile sau furtunile istoriei, de persecuții, de erezii, de forțe întunecate potrivnice ei. Vântul care este potrivnic corabiei reprezintă vremurile sau situațiile în care Biserica întâlnește ostilitate și respingere în lucrarea ei misionară de a trece pe oameni de la viața pământească efemeră la viața cerească eternă”.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a X-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente