Tineri teologi români și germani în dialog

În perioada 6-12 august, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, se desfășoară cea de-a 18-a întâlnire a Dialogului tinerilor din Biserica Ortodoxă Română cu cei din Biserica Evanghelică din Germania (Junger Dialog BOR-EKD).

Marți, la sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, cele două delegații au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Lucrările au fost deschise ieri sub președinția Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Tema pe care cei 12 teologi o vor aborda prin referate și discuții, dar și prin prisma exemplelor practice de implicare a Bisericii în viața comunității, de misiune social-filantropică și medicală, pornește de la textul din Apocalipsă 21, 4: „El va șterge orice lacrimă din ochii lor. Și moartea nu va mai fi†¦” și se intitulează „Atitudinea creștină în fața durerii și a morții”, după cum informează „Ziarul Lumina”.

„Mesajul nostru în cadrul acestei întâlniri este de a face cunoscută lucrarea Bisericii de alinare a suferinței, atât prin rugăciunea comună, cât și prin lucrarea «extra muros», prin activitatea filantropică și medicală”, a afirmat diac. lect dr. Cătălin Vatamanu, coordonator al delegației românești din partea Patriarhiei Române.

„În aceste zile ne propunem să dialogăm despre modul în care cele două Biserici sunt implicate în misiunea de vindecare a omului, trup și suflet. Ne-am bucurat la deschiderea lucrărilor de prezența Preasfințitului Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul”, a reliefat Marius Ciulu, coorganizator. „La prezentul dialog încercăm să găsim un limbaj comun privind tema pastorației, astfel încât contribuția noastră la dialogul dintre Biserici să fie relevantă”, a afirmat vicarul Florian Krönke. „Ne dorim o săptămână de discuții intensive și de referate captivante, în cadrul minunat al Mănăstirii Caraiman și al ospitalității românești”, a afirmat Matthias Geisler, coorganizator al delegației EKD.

Dialogul tinerilor teologi BOR-EKD se desfășoară din 1994, cu scopul de a facilita o mai bună cunoaștere reciprocă a teologiei, vieții liturgice, pastorale și misionare a celor două Biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente