Timișorenii au serbat Ziua Națională a României | IPS Ioan: 1 decembrie este ziua de paști a neamului nostru românesc când a reînviat România

1 decembrie 2017 la Timişoara

Mii de timișoreni au participat la manifestările religios-militare ce au avut loc în capitala Banatului, cu prilejul Zilei Naționale a României. În cuvântul său, Mitropolitul Banatului le-a spus că 1 decembrie reprezintă ziua de paști a neamului nostru românesc când a reînviat România.

Dumnezeu să o țină mereu sub aura Luminii Sale! Dumnezeu să-i binecuvinteze pe cei din țara noastră, dar și pe cei care sunt departe de țară, transmițându-le mesajul acesta că, dulcea Românie îi așteaptă acasă oricând! Chiar dacă acum sunt departe de țară pentru a-și câștiga o pâine, totuși țara îi așteaptă. Să fie binecuvântați toți cei care au contribuit la realizarea Marii Uniri, mulți dintre ei fiind slujitori ai altarelor Bisericii noastre strămoșești!, a spus Mitropolitul Banatului.

La evenimentele din Timişoara au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice, informează Biroul de Presă al Eparhiei Timişoarei.

Manifestările au debutat în faţa Prefecturii Judeţului Timiş şi a Consiliului Judeţean, de pe bulevardul Revoluţiei din Decembrie 1989, cu intonarea Imnului de Stat al Romaniei, după care a urmat ceremonialul religios, oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

În cadrul acestuia, soborul slujitor a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor, din toate timpurile, căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea nemului și apărarea credinței strămoșești.

După ceremonialul religios, prefectul Județului Timiș, Eva Georgeta Andreaș, a dat citire mesajului transmis românilor de prim-ministrul României, Mihai Tudose, adresat cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale.

După rostirea alocuțiunilor, a urmat, tradiţionala paradă militară, în cadrul căreia au defilat, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, cadre ale detașamentelor Ministerului Apărării Naționale și a detașamentelor și tehnicii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Penitenciarului Timișoara, precum și a Direcției Poliției Locale a municipiului Timișoara. Ceremonia militară s-a încheiat cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au continuat seara, în Piața Victoriei, cu un Concert sustinut de Orchestra „Timisoara Big Band”, precum și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Timisul”, cu participarea mai multor renumiți soliști bănățeni, toate marcând deschiderea târgului de Crăciun, ajuns la a XI-a ediție, și aprinderea iluminatului festiv de sărbători.


Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României era marcată în data de 10 mai, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat, în faţa Parlamentului, independenţa României.

În data de 30 decembrie 1947, când a fost proclamată Republica Populară Română, ziua de 24 august a devenit Ziua Naţională.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi oficiali (reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în frunte), a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Prin urmare, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari.

Foto credit: Răzvan Fibișan/Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei

Comentarii Facebook


Știri recente