Teodor Baconschi scrie despre „Apostolatul Scandinav”: O excelentă impresie de tonus misionar și prospețime

Teodor Baconschi

Într-un articol publicat în ultimul număr din Dilema Veche, Teodor Baconschi aduce un elogiu misiunii pe care o desfășoară Episcopul Macarie în Scandinavia, acolo unde sute de mii de români ortodocși „se simt mai puțin înstrăinați și totodată ajutați să se integreze în lumea aceea bogată și austeră, pragmatică și socialistă, laborioasă și sportivă, transparentă și rece”.

În articol, Teodor Baconschi, doctor în antropologie religioasă, vorbește despre fenomenul migrației românilor:

„Din România comunistă – ultima ipostază a izolării ca destin – nu ieșea nici pasărea cerului. Din cea actuală pleacă anual circa 200.000 de oameni, după ce s au scurs deja, prin vămile noastre prost asfaltate și înghesuite, vreo patru milioane. Dezastru! – strigă unii. Oportunitate fabuloasă! – clamează alții”.

Antropologul compară reacția statului la acest fenomen cu reacția Bisericii:

„BOR a reacționat (adesea mai prompt decât statul român), înființând mitropolii, episcopii și parohii pentru ultimul val (copleșitor) de români desțărați. S-au înmulțit ele și consulatele, numai că mai încet decît structurile canonice ale Patriarhiei Române în diaspora”, remarcă Baconschi.

O excelentă impresie de tonus misionar și prospețime

Teodor Baconschi a luat pulsul apostolatului desfășurat în Episcopia Europei de Nord în vizita sa din septembrie la Copenhaga, ca invitat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Scandinavia.

„Am cunoscut în orașul lui Andersen și Kierkegaard o serie de preoți (la fel de tineri ca episcopul lor) care mi-au lăsat o excelentă impresie de tonus misionar și prospețime”, spune istoricul, amintind că majoritatea preoților din diaspora lucrează și în altă parte, făcînd din sacerdoțiu o veritabilă vocație.

„Sînt tot mai convins că experiența diasporei rafinează ortodoxia românească de azi, vindecîndu-i multe dintre metehnele care o expun atîtor critici în spațiul ei de baștină”, a subliniat Baconschi.

„Acest ierarh tânăr, energic, zâmbitor și mereu pelerin”

În textul amintit Baconschi scrie despre Episcopul Macarie că este un „ierarh tânăr, energic, zâmbitor și mereu pelerin” și a reușit într-un singur deceniu „să formeze parohii (găzduite în general de protestanți sau catolici) unde câteva sute de mii de români își regăsesc credința, limba maternă și simțul solidarității (atât de rar la noi acasă)”.

„Fără aceste ancore spirituale și culturale, comunitățile respective ar fi fost compuse numai din oameni năuciți, ajunși parcă pe altă planetă. Cu ele, toți se simt mai puțin înstrăinați și totodată ajutați să se integreze în lumea aceea bogată și austeră, pragmatică și socialistă, laborioasă și sportivă, transparentă și rece”, adaugă antropologul.

„Ar fi grozav să-l repatriem pe PS Macarie și să mai trimitem în lume figuri asemenea lui!”, a conchis Teodor Baconschi.

Foto credit: România Liberă

Comentarii Facebook


Știri recente