Te Deum la Patriarhie, la începutul anului bisericesc

Ziua de 1 septembrie reprezintă pentru Biserica Ortodoxă începutul anului bisericesc, prilej cu care în biserici ierarhii și preoții săvârșesc slujbe de Te Deum. La Catedrala patriarhală, slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte și părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

„S-au adus mulțumiri pentru toate cele care Dumnezeu ni le-a rânduit în partea trecută a vieții noastre și s-au înălțat rugăciuni ca anul nou bisericesc, sau anul nou spiritual, să fie un an în care creștinii să fie la fel de râvnitori a urma calea binelui, a se îmbunătății, a se umple de harul lui Dumnezeu și a fi bucurie Bisericii și lor înșiși întreolaltă prin săvârșirea binelui. Anul nou bisericesc este un prilej prin care reafirmăm sfințirea timpului care se săvârșește în Biserică prin toate momentele cele rânduite de rugăciune, dar și binecuvântarea zilelor noastre, a săptămânilor și a întregului an”, a spus în cuvântul său Preasfințitul Ieronim Sinaitul, potrivit Radio TRINITAS.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de către Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea, când s-a rânduit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor ‘anul bineplăcut Domnului’. S-a hotărât de către Sfinți Părinți (318) participanți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, pe considerentul că începutul activității de propovăduire a Evangheliei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a făcut la începutul lunii septembrie, deoarece după calendarul iudaic intrarea în sinagoga din Nazaret (Luca 4, 14-19) a Mântuitorului, după întoarcerea din pustia Carantaniei, a fost în luna a șaptea, numită Tișri (care corespunde în calendarul nostru lunii septembrie). Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari faze sau perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală); Perioada Penticostarului (perioada pascală); Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente