Te Deum la începutul anului nou bisericesc, în Catedrala din Iaşi

La începutul anului bisericesc, 01 septembrie 2015, în Catedrala Mitropolitană din Iași, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în anul care s-a încheiat, dar şi pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul An bisericesc, anunţă doxologia.ro. Slujba de Te Deum a fost precedată de Sfânta Liturghie.

După Tradiție, în luna septembrie, Mântuitorul Hristos își începe activitatea misionară

Cu acest prilej, cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele protosinghel Nicodim Petre, Coordonatorul Departamentului Tineret şi Misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză al Arhiepiscopiei Iașilor: „Ziua de 1 Septembrie marchează începutul Noului An Bisericesc, a Indictionului. Și în perioada Vechiului Testament, iudeii sărbătoreau 1 Septembrie ca începutul Anului Nou, pentru că își aduceau aminte că în luna seprembrie s-au retras apele în vremea lui Noe, iar acesta a putut să se oprească la țărm, fiind un nou început pentru omenire. Un alt motiv pentru stabilirea datei de 1 Septembrie este și episodul coborârii lui Moise de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii; şi atunci fost un nou început. În luna septembrie a început construirea Cortului legii și tot în septembrie a fost sfințit Templul lui Solomon. După Tradiție, în luna septembrie, Mântuitorul Hristos își începe activitatea misionară, de mântuire a umanității”.

Timpul este un dar de la Dumnezeu

În cuvântul său, părintele Nicodim Petre a semnalat faptul că „timpul este un dar de la Dumnezeu ce trebuie înveșnicit de om în vederea obținerii mântuirii”.

„Întotdeauna, la sărbătorirea zilei de naștere, la începutul anului calendaristic sau a celui bisericesc, credinciosul își face o evaluare a vieții sale și se gândește la ceea ce va face în perioada ce urmează. Timpul este un dar de la Dumnezeu ce trebuie înveșnicit de om în vederea obținerii mântuirii. Timpul a fost sfințit. Numeroși sfinți ce au umplut calendarul au trăit în acest timp și Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, a Doua Persoană a Sfintei Treimi, a intrat în timp și i-a dat o nouă semnificație”, a adăugat părintele Nicodim Petre.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de către Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea.

Comentarii Facebook


Știri recente