Târnosirea bisericii parohiei giurgiuvene Braniştea

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, la 20 septembrie 2015, Biserica Parohiei Braniştea din Protopopiatul Giurgiu, a fost sfinţită, după cum informează site-ul oficial al Episcopiei Giurgiului. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Cu această ocazie, pe lângă hramul istoric Adormirea Maicii Domnului, lăcaşul de cult i-a primit ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil şi pe Sfântul Împărat Justinian cel Mare.

Biserica reprezintă locul întâlnirii comunităţii cu Dumnezeu

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul a subliniat importanța pe care Biserica o are în actul de mântuire al oamenilor, fiind locul unde ei pot dobândi iertarea păcatelor: „În ziua sfințirii, această jertfă este îmbrăcată de harul Duhului Sfânt prin slujba săvârşită, prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir”.

„Această jertfă a credincioşilor devine după momentul sfinţirii casă a lui Dumnezeu, poartă a Cerului, o nouă scară a lui Iacov prin care harul lui Dumnezeu coboară în mijlocul comunităţii şi prin care comunitatea se roagă şi se pregăteşte pentru a urca de la pământ la cer, de la moarte la viaţă. De aceea, Biserica văzută fiind inima, locul de întâlnire al comunităţii celor botezaţi în numele Preasfintei Treimi, reprezintă locul cel mai sacru din spaţiul locuit de o comunitate, reprezintă locul întâlnirii comunităţii cu Dumnezeu, locul în care Dumnezeu coboară prin harul Său prin diferite taine, ierurgii şi slujbe ale Bisericii, dar mai ales locul în care Dumnezeu ni se împărtăşeşte trup şi sânge prin Sfânta Împărtăşanie şi unde Biserica de pe pământ, comunitatea care se luptă pentru dobândirea Împărăţiei Cerurilor, se roagă împreună cu Biserica triumfătoare”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Daruri şi distincţii pentru ostenitori

La finalul slujbei de sfințire a bisericii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a acordat părintelui paroh Ionuţ Cosmin Voinea, pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată, distincţia de iconom-stavrofor, distincţia eparhială Vrednicia Vlăsceană, precum şi Albumul Catedralei Episcopale din Giurgiu.

De asemenea, Preasfinţia Sa a oferit Diploma de Vrednicie domnului Laurenţiu Burtavel, primarul comunei Oinacu, pentru sprijinul acordat în procesul de restaurare a sfântului locaş.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, cu binecuvântatea Chiriarhului, de către părintele Nicuşor Puflea, protoiereul Protopopiatului Giurgiu.

Credincioşii au putut aduce cinstire unor fragmente din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia.

***

Lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 1885 de către enoriaşul Tucă Stoica, ajutat de locuitorii parohiei. Între anii 2006 – 2014, prin grija Pr. Ionuţ Cosmin Voinea, ajutat de enoriaşi, sfântul locaş s-a aflat într-un amplu proces de reastaurare, în cadrul căruia a fost renovat exteriorul, s-a refăcut acoperişul, iar în interior a fost restaurată pictura şi catapeteasma. A fost înlocuită pardoseala şi s-a executat un nou mobilier bisericesc din lemn masiv.

Comentarii Facebook


Știri recente