Târnosire de biserică la Noiștat, Sibiu

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a târnosit duminică, 22 septembrie 2013, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Noiștat, județul Sibiu. Lăcașul de cult din parohia arondată Protopopiatului Agnita a fost zidit la 1820, de micuța comunitate de români din Noiștat, din dorința de a avea un lăcaș de închinare ortodox. Vremurile dificile nu au permis ca biserica ortodoxă din Noiștat să fie târnosită de un arhiereu. Mai mult decât atât, pentru mult timp, Noiștat a fost o filie a unei parohii. Aceasta până în 1990, când credincioșii din sat și-au exprimat dorința de a avea un preot care să oficieze slujbe religioase în biserica lor.

Lucrul acesta s-a împlinit în anii de după Revoluția din 1989, iar în ultima perioadă, comunitatea și-a concentrat eforturile pentru renovarea și reînfrumusețarea lăcașului de închinare. Lucrările au început în 2009, sub coordonarea parohului Ioan Popescu. Au fost realizate drenaje, s-au refăcut tencuielile, acoperișul și pictura interioară, în tehnica fresco. Biserica a fost împodobită cu mobilier nou, cu obiecte de cult și alte lucruri necesare unui lăcaș de închinare. „Comunitatea noastră este mică, dar oamenii sunt atașați de biserica lor și ne-au sprijinit atât cât le-a fost cu putință. Din puținii bănuți câștigați din creșterea animalelor și din agricultură, credincioșii din Noiștat au oferit ajutor bisericii în toți acești ani, pentru sprijinirea lucrărilor de renovare. Am mai primit ajutor financiar și din partea autorităților locale și din partea unor binefăcători”, ne-a spus parohul Ioan Popescu. Pictura bisericii din Noiștat a fost realizată de Gheorghe Țivrea.

„Izvor nesecat de har”

Ziua sfințirii a fost o sărbătoare aleasă pentru Noiștat, iar comunitatea s-a pregătit așa cum se cuvine pentru acest moment unic. IPS Mitropolit Laurențiu a fost întâmpinat cu multă bucurie și emoție de sătenii înveșmântați în costumul românesc, după cum se obișnuiește în satele ardelene. Ierarhul a târnosit lăcașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, l-a stropit cu apă sfințită, a așezat moaște în piciorul Sfintei Mese și a oficiat întreaga rânduială de sfințire a picturii și a Sfântului Altar.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, cu participarea câtorva sute de credincioși. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Agnita, Ioan Jurcan, parohul Ioan Popescu și alți slujitori ai Domnului din parohiile învecinate.

La final, ierarhul a explicat Evanghelia duminicală și i-a felicitat pe credincioși pentru devotamentul arătat față de biserica lor. IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat să fie în continuare alături de paroh în toate activitățile pastorale și administrative și să vină la biserica lor ca la un loc de binecuvântare.

„Credincioșii din Noiștat și-au dorit foarte mult să aibă preotul lor. Românii de aici au biserica lor, zidită la 1820, nesfințită de vreun arhiereu. Credincioșii au umplut astăzi lăcașul de cult și au făgăduit că nu-l vor lăsa gol și că-l vor folosi așa cum l-am prezentat, ca un izvor nesecat de har. S-au închinat cu toții, au sărutat Sfânta Masă și au mers la casele lor cu bucuria c-au participat la un eveniment unic din istoria comunității lor. Să ne ajute Dumnezeu să ne putem împlini datoria, să consacrăm bisericile care ne așteaptă, iar credincioșii să le cinstească așa cum se cuvine, mulțumind lui Dumnezeu pentru ocazia avută de a invoca harul lui Dumnezeu asupra lăcașurilor de închinare”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Pentru activitatea de până acum la Noiștat, preotul Ioan Popescu a fost hirotesit iconom, iar primarul comunei Iacobeni, Ioan Vasile Cori, alături de Consiliul local și Adunarea parohială, au primit acte de cinstire, potrivit Ziarul Lumina. Ca semn de prețuire și de recunoștință pentru vizita pastorală, IPS Mitropolit Laurențiu a primit din partea parohiei o icoană a Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente