Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Putna. Protos. Ieremia: „Suferința este o ocazie de a ne dovedi asemănarea cu Dumnezeu” (VIDEO)

La finalul Tainei Sfântului Maslu oficiate luni la Mănăstirea Putna, Protos. Ieremia Berbec a vorbit despre modul în care trebuie să gestionăm suferința prin care cu toții trecem în viața aceasta și în mod special despre răbdarea în suferință. „Suferința pentru noi este o ocazie de a ne dovedi asemănarea cu Dumnezeu”, a subliniat părintele.

În prima parte a omiliei despre suferință părintele protosinghel a tras un semnal de alarmă referitor la faptul că suferim cu toții de o boală sufletească grea: „depărtarea de Dumnezeu”.

„Cu toții suntem bolnavi de depărtarea de Dumnezeu. Nu ne simțim copii ai lui Dumnezeu, nu-l simțim pe Dumnezeu ca Părinte, pe Maica Domnului ca mamă și pe sfinții lui Dumnezeu ca frați mai mari”.

În continuare, Părintele Ieremia, a exemplificat felul în care se raportează omul la suferință prin referire la momentul răstignirii Mântuitorului, atunci când unul din tâlhari „se plânge și dă vina pe Dumnezeu pentru necazurile lui”, iar celălalt își recunoaște vina și cere lui Iisus Hristos să-l pomenească întru Împărăția Sa. De la cel din urmă trebuie realizăm două adevăruri:

  1. „Suferința mea mi se datorează”;
  2. „Dumnezeu suferă mai mult decât mine, chiar în suferința mea”.

Reflectând asupra creării omului după chipul și asemănarea cu Dumnezeu, părintele Ieremia a subliniat faptul că omul este „natură și persoană” și în suferință persoana trebuie să se ridice deasupra naturii.

Protos. Ieremia Berbec a exemplificat caracterul firii umane prin cuvintele Sf. Maxim Mărturisitorul: „Ține de natură să privească, dar depinde de persoană ce privește, cum privește”.

„Voința este a naturii, persoana orientează”, a explicat părintele. „Natura suferă: trupul sau sufletul, însă depinde de mine, ca om, ce fac cu suferința”.

„Ține de chipul și de asemănarea lui Dumnezeu în noi să ne ridicăm deasupra naturii. Persoana nu se reduce la natură”, a continuat părintele spunând că „acest principiu al persoanei” se vede atât în viața monahului, atunci când pune voința proprie pe plan secundar, dar și în viața de familie.

Concluzia predicii rostite de părintele Ieremia Berbec a fost aceea că mântuirea depinde de felul în care ne raportăm la suferință.

„Suferința pentru noi este o ocazie de a ne dovedi asemănarea cu Dumnezeu (…) Mântuirea noastră depinde de felul cum ne raportăm la suferință, cum știm să folosim suferința ca scară spre cer, sau dimpotrivă”.

Protos. Ieremia Berbec a absolvit un doctorat în matematică la Universitatea Berkeley din California, SUA. A fost fiu duhovnicesc al Părintelui Arsenie Papacioc. Din 2007 s-a alăturat obștii de la Mănăstirea Putna. Este licențiat în teologie și urmează în prezent un master la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Foto & video credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente