Tabără pentru copiii din Protopopiatul Orăștie la Batiz

Cu sprijinul Asociației ORTHOPRAXIA Orăștie și al Protopopiatului Ortodox Orăștie, în prima săptămână a lunii iulie a fost organizată în satul Batiz o tabără pentru copii. Tabăra s-a adresat unui număr de copii din localitățile Orăștie și Pricaz (cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani) provenind din familii modeste, cu mulți copii și dificultăți materiale, a precizat Ramona Szucsik.

Participanții frecventează cursurile Centrului Social Cultural Pr. Ioan Sabău și programul after school susținut de voluntarii aceluiași centru din Orăștie, inaugurat toamna anului trecut. Tabăra a fost un prilej de a-i ajuta pe copii să socializeze, să se conformeze unui program și să învețe lucruri noi legate de activitățile propuse de voluntari (hand made, teatru de umbre, teatru improvizat, modul radio, jocuri interactive și alte activități non-formale).

Programul zilnic a cuprins: trezirea la ora 8, gimnastica de înviorare, micul dejun, program de grup cu jocuri de cunoaștere, timp liber, prânzul, odihnă, activități de creație și comunicare, relaxare, cina, seri de evaluare cu jocuri de grup. Cele mai multe activități s-au desfășurat în aer liber.

Cu acest prilej au fost mijlocite întâlniri cu un medic care le-a vorbit copiilor despre igienă și cu un reprezentant al poliției care le-a explicat câteva noțiuni de siguranță și securitate. Duminica, grupul de copii a participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată în biserica satului cunoscând pe preotul paroh și ospitalitatea comunității de credincioși. În ultima zi, pr. protopop Narcis Terchet i-a vizitat pe copii sărbătorind împreună faptul că majoritatea copiilor au participat pentru prima dată într-o tabără. Ultima zi s-a încheiat cu un carnaval în pijama, copiii și-au confecționat singuri costume din materiale reciclate și și-au folosit creativitatea pentru a improviza roluri diverse. Acesta a fost un prilej de a-și depăși inhibițiile și de a vorbi în fața unui public. La final copiii și adulții implicați în acest proiect au primit diplome de participare și și-au exprimat bucuria de a fi fost părtași la o experiență nouă, plină de emoții.

Pe parcursul acestui demers educativ-formativ, copiii au confecționat felicitări din carton pe care le-au trimis acasă prin poștă și au scris mesaje de mulțumire pentru gazdele primitoare. În fiecare seară grupul a evaluat întâmplările de peste zi prin diverse jocuri pentru a afla ce impact au avut activitățile propuse.

Voluntarii coordonatori, prof. Adriana Bârcean și d-na Mona Szucsik, au urmărit în primul rând ca această ieșire a copiilor să se concretizeze în creșterea încrederii în propria persoană, a stimei de sine și responsabilizarea participanților. De asemenea, s-a insistat asupra jocurilor de grup pentru a le dezvolta copiilor dorința de a socializa și de a interacționa. Diferențele de vârstă și diversitatea în general au fost benefice, copiii s-au ajutat între ei, au depășit și acceptat neajunsurile fiecăruia și s-au cizelat ca și grup. Condițiile de cazare, masă și transport au fost excelente. O experiență utilă atât pentru copii cât și pentru voluntari, iar ceea ce s-a început în tabără se va continua în cadrul Centrului Catehetic Pr. Ioan Sabău la finele vacanței de vară. Aceasta a fost prima tabără organizată de Protopopiatul Orăștie și a venit în urma sesiunii de formare ca animatori de tabere creștine, curs susținut la Centrul Catehetic din Orăștie la sfârșitul lunii iunie. Dorința coordonatorilor este ca acest proiect să se extindă și în alte locații prielnice dar și având ca beneficiari elevii de liceu de pe raza Protopopiatului.

Comentarii Facebook


Știri recente