Tabără de cultură şi spiritualitate românească în Portugalia

Tineri ortodocşi români din Spania, Portugalia şi Republica Moldova se află zilele acestea într-un spaţiu comun de comunicare şi comuniune în tabăra de la Faro, Portugalia, după cum informează Departamentul de Comunicare al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni.

Cunoaşterea şi aprofundarea istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor românești, formarea duhovnicească, promovarea spiritualităţii şi drepturilor culturale fundamentale sunt dezideratele taberei organizate de Episcopia Spaniei şi Portugaliei în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Participanții la tabăra de cultură şi spiritualitate sunt îndemnaţi pe parcursul a şapte zile să adopte un stil de viaţă diferit de cel cotidian, care, prin activităţile specifice, atât ludice, cât şi cultural-artistice şi sportive, să contribuie la întărirea sănătăţii sufleteşti şi trupeşti.

Prezent la deschidere, Nicolae Brânzea, director general adjunct al IEH, a subliniat importanţa realizării unor astfel de proiecte: Apreciez inițiativa comunităţii românești, în special contribuţia domnului Dan Osman, preşedintele Asociaţiei românilor «Lusodacia» din Faro, a  părintelui Cristian Istrate, coordonatorul acestor proiecte din partea Episcopiei Spaniei şi Portugaliei şi a celor două parohii din regiunea Algarve de a realiza această tabără.

Tabăra de cultură şi spiritualitate este prima dintr-o serie de patru tabere care au loc în perioada 3 – 23 iulie 2016, în Faro (3 – 9 iulie), Centrul de Spiritualitate „Sfânta Tereza”, Spania (10 – 16 iulie), Protopopiatul de Sevilla – Valle de Lecrín, Spania (15 – 22  iulie) şi Vilaller, Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” (17 – 23 iulie).

În cadrul proiectului se are în vedere cunoaşterea şi aprofundarea istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor românilor,  informarea şi formarea tinerilor, punându-le la îndemână abordări ortodoxe la multe din provocările cu care ei se confruntă zi de zi.

De asemenea, un aspect important al acestor tabere este cel de formare  duhovnicească, aspect asigurat de seminariile susţinute de preoţii care fac parte din echipa de coordonare, care sunt concepute în aşa fel încât să îmbine educaţia formală şi nonformală, cuprinzând atât momente de reflecţie şi introspecţie, cât şi de destindere şi relaxare.

Proiectul „Tabere de spiritualitate şi cultură românească” a  început în anul 2014 şi, datorită succesului pe care l-a avut, sprijinind participanţii în mobilizarea spre o mai bună implicare în viaţa comunităţilor de care aparţin cât şi conturarea mai clară a valorilor spirituale şi principiilor creştine de viaţă, a continuat atât în anul 2015, cât şi anul acesta.

Comentarii Facebook


Știri recente