Sute de români merg în insula Eghina de sărbătoarea Sfântului Nectarie

Sute de români se îndreaptă în această perioadă spre Grecia pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Nectarie în insula unde ierarhul și-a petrecut ultimii ani ai vieții.

Un pelerinaj organizat de Basilica Travel cu această ocazie va începe joi.

Pelerinii vor pleca în zorii zilei de pe Dealul Patriarhiei, inițial către Salonic. După ce vor petrece ziua de vineri în orașul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, vor merge spre Atena ca sâmbătă dimineață să ajungă la Sfânta Liturghie în Insula Eghina.

Pelerinii români vor avea ocazia să viziteze chilia și mormântul sfântului, să se se roage în Mănăstirea sa și să aducă cinstire sfintelor sale moaște.

Pelerinajul va continua până pe data de 12 noiembrie incluzând obiective spirituale importante din Nea Makri, Evia, Kalambaka, Meteora.

Vezi mai multe detalii despre acest pelerinaj pe site-ul oficial al Agenției Basilica Travel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Basilica News Agency (@basilica.ro) on


Sfântul Ierarh Nectarie este unul dintre cei mai iubiți sfinți contemporani. Credincioșii se roagă marelui făcător de minuni în special pentru vindecarea de boli.

După greutățile prin care a trecut în perioada slujirii ca Mitropolit de Pentapole, Sfântul Nectarie a dorit să se retragă în liniște și rugăciune în Insula Eghina din Marea Egee.

A construit acolo între anii 1904-1907, cu ajutorul multor credincioşi şi ucenici, o mănăstire de maici în care și-a petrecut tot restul vieții în simplitate și smerenie, lucrând la grădină.

Numeroşi săraci şi bolnavi, lipsiţi de orice ajutor, veneau la Sfântul Nectarie ca la părintele lor sufletesc. El a dat poruncă maicilor să le împartă celor lipsiţi orice fel de hrană şi chiar să nu păstreze nimic pentru ele, deoarece Dumnezeu, prin mila Sa, îi hrănea şi pe unii şi pe alţii. Cei bolnavi se vindecau prin rugăciunile Părintelui Nectarie, pentru că se învrednicise de darul facerii de minuni încă din timpul vieții.

A trecut la cele veșnice în data de 8 noiembrie 1920, fiind serbat anual pe 9 noiembrie, imediat după Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Sfintele sale moaşte au fost aşezate din 1953 în biserica mănăstirii din Eghina, iar în 1961 a avut loc canonizarea sa. Fragmente din moaştele sale se află şi în România, la Mănăstirea „Radu-Vodă” din Bucureşti şi în alte biserici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente