Sute de credincioși au participat la hramul Bisericii Sfântul Mercurie din Capitală

Sfântul Mare Mucenic Mercurie a fost cinstit sâmbătă în biserica bucureșteană ce-l are ca ocrotitor. Sute de credincioși au participat la slujbe și au adus cinstire sfintelor moaște ale marelui martir, aflate în patrimoniul lăcașului de cult.

În ajunul sărbătorii, moaștele Sfântului Mercurie au fost purtate în procesiune și așezate spre închinare într-un baldachin amenajat în apropierea bisericii, după care au fost oficiate slujba Acatistului și a Vecerniei cu Litie.

Sâmbătă a fost oficiată Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru ctitorii lăcașului de cult care au trecut la cele veșnice.

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de Părintele Paroh Paul Lepădatu și de Preoții Marius și George Lepădatu, slujitori la Parohia Sfântul Mercurie: Pr. Ion Mărăcineanu, de la Parohia Sfinții Români, Pr. Valentin Bușe de la Parohia Soborul Maicii Domnului și diaconii Săndel Rădăcină și Vasilică Marius Buruiană.

În cuvântul rostit, Părintele Ion Mărăcineanu a subliniat faptul că sfinții sunt martori și exemple concrete de urmat, spre întărirea în credinţă şi spre a noastră mântuire.

Reflectând asupra vieții Marelui Mucenic Mercurie, Sfinția sa a explicat motivul pentru care Sfântul Mercurie este reprezentat cu două sabii în iconografia creştină egipteană:

Legiunea în care era ostaş Mercurie se numea Martenses şi se afla sub stăpânirea lui Satumin. După şapte zile de lupte inversunate, Mercurie a primit în dar de la Voievodul ostilor îngereşti, Sfântul Arhanghel Mihail, o sabie, care i-a spus „Mercurie, alesul Domnului, ia această sabie, luptă în numele Domnului şi nu uita că, dacă vei învinge, acest lucru se datorează numai Domnului!” Şi astfel, Mercurie ţinu într-o mână sabia sa, iar în cealaltă o puse pe cea primită de la Arhanghelul Mihail.

Biserica Sfântul Mare Mucenic Mercurie este amplasată în sectorul 3 al oraşului Bucureşti, pe strada Constantin Brâncuşi. Data sfinţirii locului în vederea construcţiei a fost 25 martie 2003.

Iniţiativa construirii bisericii a venit din partea preotului Paul Lepădatu şi a familiei sale, care nu erau la prima lucrare de acest gen, ci dimpotrivă, având ca experiență reconstrucția altor trei lăcașuri de cult, dintre care una – Biserica Mănăstirii Plătărești – este monument istoric.

Foto credit: Parohia Sfântul Mare Mucenic Mercurie

Comentarii Facebook


Știri recente