Spiritualitate și cultură românească la Viena

Pentru comunitatea românilor ortodocși din Viena și pentru părinții slujitori ai Bisericii Sf. Ap. Andrei, Pr. Paroh Nicolae Dura și Pr. Emanuel Nuțu ziua de duminica, 11 decembrie a fost o zi de mare bucurie duhovnicească. Slujba Sf. Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor distins de preoți și diaconi din Maramureș și Satu Mare.

Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură referindu-se la pericopa evanghelică ce s-a citit în această duminică. Răspunsurile la Sf. Litughie au fost date de corul Doxologia al Catedralei Episcopale Sf. Treime din Baia Mare, condus de Pr. Prof. Aurelian Petrică Covaciu, după cum ne informează pr. Emanuel Nuțu. De asemenea, corul, prezent in Viena la invitația Departamentului de cultură din cadrul Primăriei Viena, a interpretat și mai multe colinde tradiționale românești, aducând multă bucurie sutelor de credincioși prezenți la Sf. Liturghie. La sfârșitul slujbei, părintele paroh Nicolae Dura a mulțumit in numele credincioșilor pentru momentele deosebite trăite la această Sf. Liturghie și a primit de la Preasfințitul Iustin o Sf. Evanghelie, o cruce de binecuvântare și iconițe pentru credincioși, ca semn de prețuire față de activitatea pastorală intensă din această parohie.

Centrul religios-cultural Dumitru Stăniloae de la Viena a organizat împreună cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni cu sprijinul UNESCO România aşezarea unei plăci comemorative la împlinirea a 50 de ani de la trecerea la Domnul a filosofului, poetului şi diplomatului Lucian Blaga. Astfel, după Sf. Liturghie a avut loc, la Biserica Ortodoxă Română din Viena, dezvelirea și sfințirea plăcii comemorative, așezată pe un perete exterior al Bisericii.

Rugăciunea şi binecuvântarea au fost rostite de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul de la Baia Mare.

Au fost rostite versuri ale marelui poet Lucian Blaga şi au fost ţinute alocuțiuni de către: Acad. Eugen Simion, Prof. Dr. Victor Crăciun, Preşedinte

al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Mugurel Sârbu, primarul Sebesului si Pr. Dr. Nicolae Dura. Prin cuvintele rostite s-a motivat evenimentul cultural Lucian Blaga de la Viena și s-au arătat legăturile marelui om de cultură și filosof cu acest oraș capitală, unde Blaga după studiul Teologiei de la Sibiu, a studiat filosofia la Viena (1916-1920) prin susţinerea înaltului titlu academic de doctor prin lucrarea Kultur und Erkenntnis (Cultură şi cunoaştere. Contribuţii la teoria cunoaşterii) şi a activat ca dilomat român, ataşat de presă la Viena între anii 1932 şi 1937.

La evenimentul cultural deosebit au participat și reprezentanți ai Ambasadei și Consulatului României de la Viena, Radu Totoianu, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba şi numeroşi enoriaşi şi prieteni ai Parohiei. După dezvelirea plăcii comemorative a avut loc înmânarea de medalii, diplome și cărți. Prin acest eveniment cultural desfășurat în cadrul Bisericii și după Sf. Liturghie s-a arătat încă o dată legătura atât de strânsă între cult și cultură, legătură care, de-a lungul istoriei noastre a adus poporului român lumină, speranță și statornicie în credință și dragoste față de neam și țară.

Corul Doxologia din Baia Mare a înfrumuseţat evenimentul prin intonarea frumoaselor noastre colinde şi cântece româneşti de acasă.


.. | :

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia lansării Proiectului Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest! (aprilie 2014-octombrie 2015):

Ştiri Patriarhie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împlinește la 22 iulie 2014, 63 de ani de viață.
Între personalităţile ilus­tre ale neamului ro­mânesc, Prea­feri­ci­tul Părinte Patriarh Daniel se distinge cu o...
Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel împlinește 63 de ani astăzi, 22 iulie 2014. Cu prilejul acestui moment aniversar, la...
Numeroase biserici de parohie şi mănăstiri din întreaga ţară şi-au sărbătorit ieri, 20 iulie, ocrotitorul, Sfântul Slăvit Proroc...
Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 20 iulie 2014, în Duminica a VI-a după...