Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat începutul noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat astăzi, 15 octombrie, la deschiderea Simpozionului Internaţional cu tema „Anul Omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, la Iaşi. Evenimentul deschiderii Simpozionului a coincis cu binecuvântarea noului an universitar 2010-2011 pentru profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi care s-a reînfiinţat prin iniţiativa şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Cu această ocazie, Patriarhul României a adresat un mesaj de binecuvântare în care a vorbit despre cultivarea bucuriei creştine ca scop al teologiei.

„Bucuria care este un dar al Harului Duhului Sfânt în om trebuie cultivată. În limba greacă bucuria se numeşte ‘hara’ şi are aceeaşi rădăcină cu un alt cuvânt ‘haris’. Deci, bucuria este rodul prezenţei harului divin în inima omului. Această bucurie creşte sau descreşte, se arată sau se stinge, după cum e cultivată. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune: ‘Nu stingeţi duhul’. Libertatea omului este atât de mare încât poate să facă Duhul Sfânt roditor în viaţa sa sau îl poate stinge, în înţelesul că se închide prezenţei Duhului Sfânt după cum se închid obloanele unei ferestre şi soarele nu mai pătrunde în casă. Cultivarea bucuriei creştine ca scop al teologiei se face prin multă rugăciune şi prin multă osteneală”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat faptul că o Facultate de Teologie trebuie să îmbine spiritualitatea cu ştiinţa.

„Toată lucrarea de organizare a unei facultăţi şi o bună funcţionare a cursurilor, a seminariilor şi mai ales a programului de rugăciune înseamnă responsabilitate, muncă multă şi pregătire multă. Noi dorim să vă felicităm pentru rezultatele obţinute până acum şi pentru perspectivele deschise ale acestei Facultăţi de Teologie care îmbină spiritualitatea cu ştiinţa. Evanghelia cu cercetare ştiinţifică este necesară astăzi, mai mult ca oricând, deoarece o Facultate de Teologie din Europa se verifică nu doar prin predarea cursurilor, ci şi prin cercetarea ştiinţifică academică. În general, vrem să vă felicităm pentru că se menţine această legătură între rugăciune şi teologie ca activitate academică”, a spus Preafericirea Sa.

„Teologia ca ştiinţă a mântuirii este şi o ştiinţă a libertăţii” a spus Patriarhul României şi este: „folosită ca manifestare a comuniunii, libertate pentru comuniune sau libertate pentru separaţie. O libertate duhovnicească, de întărire în iubirea noastră faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni sau o libertate de izolare, una individualistă. Nu e suficient ca teologia să fie ştiinţă academică, ci trebuie să fie şi ştiinţă pastorală, ştiinţa mântuirii. Dacă nu învăţăm ce este pocăinţa nu putem să ştim ce este teologia, pentru că botezul este un act de pocăinţă şi de unire cu Hristos. De aceea, spunem ‘Mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor’. Această ştiinţă a pocăinţei, a rugăciunii şi a bucuriei este ştiinţa teologiei”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat şi importanţa alegerii patronului spiritual al unei Facultăţi de Teologie.

„Ne-am gândit adesea că poate foarte mult influenţa numele patronului spiritual al unei facultăţi şi comportamentul său în perspectiva de organizare a unei facultăţi. Faptul că această Facultate de Teologie poartă numele Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae ajută, deja, să înţeleagă drumul ei precis şi în acelaşi timp profund spiritual şi anume al unei teologii ca ştiinţă a mântuirii. Ştiinţa mântuirii este o ştiinţă a unirii omului cu Dumnezeu, singurul Izvor de viaţă veşnică. Ştiinţa unirii omului cu Dumnezeu. Teologia, aşa cum spuneam şi în 1990 este ştiinţa originilor existenţei create şi a finalităţii ei. Exact ceea ce scapă ştiinţelor universului, originea şi finalitatea, pentru că ele sunt realităţi care nu se repetă”.

‘Mântuitorul Hristos este Simbolul Facultăţilor de Teologie’, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Hristos, Alpha şi Omega, Începutul şi Sfârşitul, Originea şi Finalitatea este Simbolul tuturor Facultăţilor de Teologie. Când o Facultate de Teologie doreşte să se distingă de celelalte facultăţi într-o universitate occidentală, în general, simbolul ei este o cruce deoparte şi de alta a crucii fiind literele Alpha şi Omega. Această ştiinţă a originii şi a finalităţii existenţei create este ştiinţă teologică. Aceasta nu înseamnă că nu ne mai interesează nimic între Alpha şi Omega, pentru că Omega este finalitatea unirii omului cu Dumnezeu pentru veşnicie. Numai cine a folosit în mod responsabil şi roditor timpul din istorie poate intra în viaţa eternă. Valoarea faptelor din istorie este definitorie pentru viaţa eternă”.


.. | :

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cel de al VII-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”, organizat de Patriarhia Română în colaborare...

Ştiri Patriarhie

Ieri, 21 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit pictura Catedralei Episcopale...
Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu au fost aduse în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, sâmbătă, 20...
Zilele de sărbătoare din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au fost încununate sâmbăta aceasta de sfinţirea Palatului...
Biserica Ortodoxă se află, astăzi, 21 septembrie 2014, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Sfânta Liturghie la...
Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse, sâmbăta aceasta, la Catedrala arhiepiscopală...