Şedinţă de lucru a Sfântului Sinod la Reşedinţa Patriarhală

La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a avut loc, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Preafericirea Sa, în deschiderea şedinţei, a spus că prioritatea Bisericii Ortodoxe Române în această perioadă este ajutorarea bolnavilor şi a celor nevoiaşi.

„Lucrarea noastră principală în această perioadă este să ajutăm mai mult pe cei bolnavi şi mai ales pe bolnavii care sunt foarte săraci şi singuri. Este multă suferinţă în popor. Aceste zile de hram la Bucureşti ne-au arătat pe de o parte că evlavia poporului nostru este foarte mare, dar şi suferinţa lui este foarte mare. Sunt foarte mulţi oameni bolnavi, sunt foarte mulţi oameni suferinzi”, a spus Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române, după cum informează Radio TRINITAS.

Ierarhii Bisericii noastre au aprobat astăzi textul pastoralei care se va citi în prima duminică din Postul Naşterii Domnului (18 noiembrie 2012). În pastorală sunt îndemnaţi monahii şi preoţii să se implice mai mult în ajutorarea bolnavilor şi a celor nevoiaşi.

„Esenţialul în această pastorală este sensibilizarea parohiilor şi mănăstirilor pentru ajutorarea bolnavilor, ajutorare prin rugăciune mai întâi pentru că aceasta este cea dintâi lucrare a Bisericii. De asemenea, în pastorală se face un apel ca în perioada Postului Crăciunului să se realizeze colecte de bani, de haine şi de alimente pentru cei care sunt bolnavi şi mai ales pentru bolnavii bătrâni care nu se pot mişca şi care trebuie să simtă din partea Bisericii că ierarhii, preoţii, monahii, credincioşii şi credincioasele sunt mâinile iubirii milostive ale lui Hristos faţă de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a mai precizat Patriarhul României.

Un alt subiect pe marginea cărui s-a discutat este îmbunătăţirea învăţământului teologic: „Trebuie să pregătim mai bine studenţii, mai ales din punct de vedere spiritual, duhovnicesc, deoarece se văd tendinţele de secularizare foarte mari de scădere a vieţii duhovniceşti în unele şcoli şi trebuie să ascultăm şi ceea ce spun decanii Facultăţilor de Teologie care s-au întrunit la Mănăstirea Tismana în toamna aceasta şi au făcut propuneri pentru înnoirea învăţământului teologic universitar. Pe de altă parte, exigenţele academice europene sunt altele decât cele de până la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Se pune mult accent nu doar pe citirea cursului, ci şi pe cercetare, pe studiu, aprofundare şi de publicare de cărţi şi studii şi mai ales publicarea lor în reviste de circulaţie internaţională. Avem o responsabilitate deosebită pentru a ne implica mai mult în organizarea învăţământului teologic, calitatea lui duhovnicească şi calitatea intelectuală”, a spus  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod se desfăşoară pe parcursul zilei de astăzi, 29 octombrie 2012, la Reşedinţa Patriarhală.


29.10.2012 | 12:04

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit în deschiderea concertului „Cinstire Sfinților Martiri Brâncoveni”, Ateneul Român, duminică, 17 august 2014:

Ştiri Patriarhie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit duminica aceasta, la Reşedinţa patriarhală, un grup de tineri ortodocşi palestinieni, aflaţi...
Credincioşii ortodocşi ucrainieni din judeţul Timiş au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare. Aceştia au participat în număr...
Biserica Ortodoxă se află, astăzi, 31 august 2014, în Duminica a XII-a după Rusalii. Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din...
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit, astăzi, 30 august 2014, vizita Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru...
Credincioșii ortodocși pomenesc, la 29 august, Tăierea Cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al...