Conferinţa preoţească semestrială de toamnă în Episcopia Oradiei

Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în şedinţa sa de lucru din 25 octombrie 2011, potrivit căreia anul 2013 a fost declarat ca „Anul comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae” în întreaga Patriarhie Română, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a desfăşurat, în ziua de joi, 3 octombrie 2013, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Conferinţa preoţească pastoral-misionară semestrială de toamnă, cu tema: „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de ani de la naştere, 20 de ani de la naşterea în cer”, după cum a precizat Părintele Cristian Rus.

Conferinţa, prezidată de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  a reunit pe toţi preoţii parohi şi slujitori, preoţii misionari şi de caritate, din cuprinsul celor patru protopopiate ale Eparhiei, pe toţi preacuvioşii părinţi stareţi şi egumeni şi preacuvioasele maici stareţe de la aşezămintele monahale din Episcopia Oradiei, pe cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea şi de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi pe toate cadrele didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă din judeţul Bihor. La conferinţă au participat şi preacuvioşii şi preacucernicii părinţi membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, de către un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, format din: Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău, exarh şi stareţ al Mănăstirii Izbuc, Preacucernicul Părinte Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Preacucernicul Părinte Ioan Balint, Protopopul Beiuşului, Preacucernicul Părinte Ioan Şugar, Protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Vasile Popa, Protopopul Tincăi, Arhid. Nicolae Alin Herlea şi Arhid. Ştefan Lakatos, în prezenţa Chiriarhului locului. A urmat, apoi, slujba de Te Deum, oficiată de către soborul slujitor.

Referatul conferinţei a fost susţinut de Părintele Dr. Ioan Codorean, directorul Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” Oradea, cu tema: „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de ani de la naştere, 20 de ani de la naşterea în cer”. În cadrul referatului au fost evidenţiate o serie de aspecte legate de viaţa, activitatea, opera şi teologia Părintelui Dumitru Stăniloae.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistenţe şi a felicitat pe Părintele Dr. Ioan Codorean, preot slujitor la Catedrala cu Lună şi director al Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” Oradea, pentru pregătirea şi prezentarea referatului, ce urmează să fie publicat în întregime în paginile revistei eparhiale „Legea Românească”. De asemenea, Ierarhul a arătat că desfăşurarea conferinţei preoţeşti semestriale de toamnă din Episcopia Oradiei, dedicată omagierii Părintelui Dumitru Stăniloae, în ziua de 3 octombrie 2013, nu este întâmplătoare, fiind cu o zi înainte de împlinirea a 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui.


05.10.2013 | 15:05

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia lansării Proiectului Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest! (aprilie 2014-octombrie 2015):

Ştiri Patriarhie

Între personalităţile ilus­tre ale neamului ro­mânesc, Prea­feri­ci­tul Părinte Patriarh Daniel se distinge cu o...
Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel împlinește 63 de ani astăzi, 22 iulie 2014. Cu prilejul acestui moment aniversar, la...
Numeroase biserici de parohie şi mănăstiri din întreaga ţară şi-au sărbătorit ieri, 20 iulie, ocrotitorul, Sfântul Slăvit Proroc...
Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 20 iulie 2014, în Duminica a VI-a după...
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la Sfintei Liturghii oficiată astăzi, 20 iulie 2014, la...