Concert de Păresimi la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de joi, 14 aprilie 2011, în paraclisul cu hramul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea a avut loc un concert tradiţional prepascal, sub genericul „Concert de Păresimi”, după cum ne-a mărturisit Pr. Prof. Alin Sonea.

Au concertat patru formaţii corale reprezentative în peisajul religios-muzical orădean.

Cea mai tânără formaţie corală a constituit-o corul de copii „Îngeraşii” al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea, înfiinţat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei în urmă cu doar două luni şi dirijat de părintele Nicolae Pop, preot slujitor la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu această ocazie, „Îngeraşii” au cântat pentru prima dată în public colinde de Florii, impresionând prin puritatea vârstei şi prin acurateţea vocilor.

Al doilea cor care a încântat asistenţa a fost corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Corul, dirijat de părintele arhid. prof. Ştefan Lakatos, s-a făcut cunoscut în spaţiul cultural orădean cu ocazia concertelor şi a spectacolelor organizate în preajma marilor sărbatori ale Naşterii şi Învierii Domnului, precum şi prin activitatea pastoral-misionară. De data aceasta elevii au cântat: „Cu noi este Dumnezeu”; „Doamne al puterilor”; Troparul Floriilor; Luminânda din Vinerea Mare „Într-o zi ai învrednicit Doamne” şi Sedealna „Ospătând la Cină pe ucenici”.

Corala „Pr. Prof. Cornel Givulescu”, a preoţilor din Eparhia Oradiei, dirijată de părintele arhid. prof. Ştefan Lakatos a interpretat: „Priveghere”; „Suflete al meu”; „Către Tine Doamne”; „Şi era la ora a şasea”; „Doamne pe noi miluieşte-ne” şi „Acestea zice Domnul”.

Ultima formaţie corală, „Psalmodia Varadiensis”, a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea este cunoscută prin participarea la numeroase concerte şi festivaluri corale din ţară şi din străinătate. „Psalmodia Varadiensis”, dirijată de părintele conf. univ. dr. Mihai Brie a cântat piese precum: „Miluieşte-mă Dumnezeule”; „Până când”; „Cinei Tale”; „Ghetsimani”; „Privegheaţi” şi „Cămara Ta”.

Prezent la concert, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei i-a felicitat pe toţi coriştii, în special pe cei mici, „Îngeraşii”, „care ne-au adus bucurie în suflet şi curaj, arătându-ne că deşi lumea în care trăim este plină de răutăţi şi ispite, are un viitor asigurat de Sfânta Biserică.”

Preasfinţia Sa a descris bucuria ce ne-a cuprins pe toţi în urma audiţiei cântărilor din această seară: „Ne-am bucurat ascultând cele patru coruri; îngerii din ceruri care cântă neîncetat slava lui Dumnezeu ni s-au alăturat şi ei şi s-au bucurat împreună cu noi în seara sfântă de acum. O scară, imaginară, nevăzută, a legat în seara aceasta pământul de cer, Biserica în care ne aflăm de cerul slavei Preasfintei Treimi, acolo unde Fiul lui Dumnezeu ne aşteaptă pe toţi să-L urmăm.”

În final, Ierarhul a mulţumit tuturor coriştilor şi dirijorilor, precum şi credincioşilor prezenţi în număr foarte mare, urându-le tuturor post uşor şi Sărbători Fericite.


.. | :

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
duminică, 28 septembrie 2014

Către:

Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei

Am aflat cu multă durere în suflet că, în seara zilei de 28 septembrie 2014, a trecut din această...

Ştiri Patriarhie

În ziua de 29 septembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de...
La București s-a desfăşurat astăzi, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ședința de constituire a...
Timp de mai bine de jumătate de veac, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae i-a păstorit pe credincioşii din Banat cu dăruire şi...
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș.

Între anii...
La Catedrala Patriarhală a fost oficiată luni, 29 septembrie 2014, Slujba Te Deum-ului de către Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul...