Biserica „Adormirea Maicii Domnului' din Cugir a fost sfinţită

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat sâmbătă, 11 septembrie, slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul 'Adormirea Maicii Domnului' din Cugir, unde este paroh părintele Mircea Giurgea. Lăcaşul de cult s-a sfinţit după 17 ani de trudă. Alături de Înaltpreasfinţitul Andrei, la slujbă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai oficialităţilor, cler şi credincioşi, acest eveniment fiind unul deosebit pentru oraş, deoarece 'peste aceste plaiuri nu a mai fost o sfinţire de biserică de mai bine de 70 de ani', a mai spus preotul Mircea Giurgea pentru 'Ziarul Lumina'.

În prezenţa a peste 3.000 de credincioşi, la Cugir a avut loc sâmbătă, 11 septembrie 2010, sfinţirea 'catedralei' cu hramul 'Adormirea Maicii Domnului'. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de 35 de preoţi.

În piciorul sfintei mese au fost depuse moaşte ale sfinţilor cuvioşi mucenici de la Mănăstirea Sfântul Teodosie de lângă Ierusalim. Înaltpreasfinţitul Andrei a fost întâmpinat, la ora 8:30, în faţa bisericii din centrul Cugirului, de soborul de preoţi şi oficialităţile locale, judeţene şi centrale. A fost prezent şi Adrian Lemeni, ministru secretar de stat pentru culte, originar din Cugir.

'Nu vă temeţi!'

După slujba de sfinţire a urmat oficierea Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în faţa bisericii. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Evangheliei, Înaltpreasfinţitul Andrei a subliniat faptul că şi noi, asemeni apostolilor, suntem chemaţi de către Hristos să fim misionari. 'Atunci când i-a trimis pe cei 12 ucenici la propovăduire le-a dat şi îndemnul acesta: 'Să nu vă fie frică' (Mt. 10, 31)'. Acest îndemn de încurajare l-a pus la suflet şi Înaltpreasfinţitul Andrei celor prezenţi la acest eveniment de la Cugir: 'Nu vă temeţi! Misiunea voastră să o faceţi cu curaj. Hristos ne-a promis şi răsplată maximă: 'Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri, iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri' (Mt. 10, 31-32). Noi trebuie să-L mărturisim pe Domnul Hristos înaintea oamenilor cu viaţa noastră curată şi sfântă, ca ei, văzând exemplul nostru, să râvnească să ducă la rândul lor o viaţă creştinească, legată de Domnul Hristos şi de Biserică'. Apoi, Înaltpreasfinţia Sa, a subliniat faptul că Domnul Hristos a ierarhizat lucrurile, zicându-ne şi nouă: 'Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă' (Mt. 6, 33). Tot aşa ne învaţă şi pe noi Domnul Hristos, anume să depăşim o mare patimă: frica de a-L mărturisi pe Hristos.

Punerea pietrei de temelie, în 1991

Referindu-se la ctitorul biserici din Cugir, părintele Mircea Giurgea, şi la credincioşii din Cugir, Înaltpreasfinţitul Andrei a încheiat cuvântul de învăţătură parafrazând textul din 3 Regi 8, 29-30 citit în cadrul slujbei de sfinţire, rostind o rugăciune către Dumnezeu şi o urare către credincioşi. Rugăciunea este: 'Să-ţi fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea la biserica aceasta... să asculţi strigarea şi rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta'. Iar urarea către credincioşi este: 'Dumnezeu să asculte rugăciunea robilor Săi şi a poporului Său, când ei se vor ruga în locul acesta; Să asculţi din locul şederii Tale cel din ceruri, să asculţi şi să miluieşti'.

Slujba Sfintei Liturghii a continuat în mod firesc cu sfinţirea darurilor, după care părintele paroh Mircea Giurgea, ctitorul bisericii, a prezentat un scurt istoric al noului lăcaş de rugăciune. Piatra de temelie a fost pusă în 1991, iar începutul lucrărilor de construcţie s-a făcut în 30 august 1993. Prima Liturghie s-a oficiat în decembrie 1997, iar în 2003 s-a început pictarea bisericii, care s-a încheiat în 2009. Din 1997, la această biserică s-au săvârşit 350 de botezuri şi 460 de cununii. Părintele paroh a mai subliniat şi faptul că în oraşul Cugir n-a mai fost o sfinţire de biserică de 70 de ani.

A urmat cuvântul de mulţumire adresat de părintele Eugen Moldovan, protopop de Sebeş, şi distincţiile şi gramatele oferite de Înaltpreasfinţitul Andrei celor implicaţi în ridicarea 'catedralei' din Cugir: părintelui Mircea Giurgea i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta brâu roşu şi cruce, iar membrilor Consiliului parohial şi ai Comitetului de femei li s-au oferit cruci pectorale pentru mireni şi gramate chiriarhale. Slujba Sfintei Liturghii s-a încheiat cu o agapă care a încununat o zi plină de har şi binecuvântare.

Biserica, comunitatea credincioşilor

'După 17 ani de jertfă, sacrificii şi lupte, credincioşii şi preoţii, cu ocrotirea directă a Maicii Domnului - ocrotitoarea bisericii, am reuşit să ajungem la capătul pământesc al împlinirii', a spus pr. Mircea Giurgea. 'Noi ştim că Biserica nu înseamnă numai biserica zidită, ci mai ales comunitatea credincioşilor dimpreună cu slujitorii ei alcătuiesc Biserica vie, trupul Lui Hristos (Efeseni 1, 23)', a mai spus părintele paroh.

Părintele Mircea Giurgea a menţionat că Înaltpreasfinţitul Andrei a venit deseori la Biserica 'Adormirea Maicii Domnului' din Cugir şi îi cunoaşte 'pe vrednicii credincioşi ai ei, ne-a vizitat şi a slujit de mai multe ori între noi, ne-a împărtăşit în repetate rânduri măreţe îndemnuri, iar slujirea ireproşabilă a Sfintei Liturghii, predicile duhovniceşti bine structurate, privirea senină, braţele deschise spre binecuvântare ne ridică din teluric spre zările senine ale cerului'


.. | :

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
duminică, 28 septembrie 2014

Către:

Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei

Am aflat cu multă durere în suflet că, în seara zilei de 28 septembrie 2014, a trecut din această...

Ştiri Patriarhie

În ziua de 29 septembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de...
La București s-a desfăşurat astăzi, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ședința de constituire a...
Timp de mai bine de jumătate de veac, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae i-a păstorit pe credincioşii din Banat cu dăruire şi...
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș.

Între anii...
La Catedrala Patriarhală a fost oficiată luni, 29 septembrie 2014, Slujba Te Deum-ului de către Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul...