22 S †) Sf Sfinţit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Sf. Sfinţit Mc. Foca, Episcop de Sinope; Sf. Mc. Isaac şi Martin

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 22 septembrie pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, făcătorul de minuni, Episcopul Sinopiei († 117), Sfântul Mucenic Foca Grădinarul († 303-305), Cuviosul Mucenic Cosma Sografitul (sec. XIV), Petru Vameşul (sec. VI).

1. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi – Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în ţinutul Vrancei în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Datorită vieţii sale duhovniceşti este ales stareţ al Mănăstirii Bogdana, pe care a şi reconstruit-o. În anul 1670 este ales Episcop de Rădăuţi, iar un an mai târziu este ales Episcop al Romanului. În anul 1674 Sfântul Teodosie este înscăunat ca Mitropolit al Moldovei pentru un an. După acest an, cât a fost Mitropolit al Moldovei, s-a retras la Mănăstirea Brazi. A suferit moarte martirică pe când se afla la Mănăstirea Brazi, fiind chinuit de către tătarii care năvăliseră acolo pentru a jefui mănăstirea, în cele din urmă fiindu-i tăiat capul, deoarece a refuzat să le predea averea mănăstirii.

2. Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, făcătorul de minuni, Episcopul Sinopiei († 117) – S-a născut în oraşul Sinopi, iar părinţii săi au fost Pamfil şi Maria. Încă din tinereţe s-a învrednicit de darul Duhului Sfânt, făcând minuni. A fost ales Episcop al oraşului Sinopi. În timpul împăratului Traian (98-117), a suferit moarte martirică din porunca dregătorului African.

3. Sfântul Mucenic Foca Grădinarul († 303-305) – A pătimit în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian. Sfântul Mucenic Foca locuia lângă oraşul Sinopi unde avea o casă şi o grădincă din care se întreţinea şi ajuta şi pe cei săraci. A fost ospitalier chiar şi cu cei trimişi spre a-l omorâ. Pe aceştia i-a găzduit peste noapte şi pentru că nu îl cunoşteau pe Sfântul Mucenic Foca, le-a promis că îi va duce dimineaţă la el. Noaptea, Sfântul şi-a dat averea săracilor şi s-a rugat, iar dimineaţa s-a predat lor şi a insistat să fie luat, fiind martirizat prin tăierea capului.

4. Cuviosul Mucenic Cosma Sografitul (sec. XIV) – A fost călugăr în Sfântul Munte Athos în anul 1323 şi a pătimit împreună cu alţi 25 de călugări din Mănăstirea Zografu, deoarece s-au ridicat împotriva iniţiativei împăratului Mihail şi a patriarhul Ioan de a face un compromis de credinţă între Biserica Romei şi Biserica Constantinopolului, despărţite după 1054, pentru refacerea unităţii.

5. Petru Vameşul (sec. VI) – A trăit în vremea împăratului Justinian (527-563), fiind guvernator al Africii de Nord. Fiind zgârcit, aruncă cu mânie unui sărac ce venise la el o pâine. Îmbolnăvindu-se i se arată în vis o cumpănă a dreptăţii în care diavolii puneau într-parte toate păcatele lui, iar în cealaltă parte îngerii nu aveau decât să pună o pâine. Însănătoşindu-se acesta şi a vândut toată averea săracilor şi a trecut la Domnul la Constantinopol.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfinţii Mucenici Isaac şi Martin.


.. | :

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
duminică, 28 septembrie 2014

Către:

Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei

Am aflat cu multă durere în suflet că, în seara zilei de 28 septembrie 2014, a trecut din această...

Ştiri Patriarhie

La București s-a desfăşurat astăzi, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ședința de constituire a...
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș.

Între anii...
La Catedrala Patriarhală a fost oficiată luni, 29 septembrie 2014, Slujba Te Deum-ului de către Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul...
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei ne informează:

Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei...
La Catedrala Patriarhală, a fost oficiată în această dimineaţă Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Corneliu,...