22 S †) Sf Sfinţit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Sf. Sfinţit Mc. Foca, Episcop de Sinope; Sf. Mc. Isaac şi Martin

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 22 septembrie pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, făcătorul de minuni, Episcopul Sinopiei († 117), Sfântul Mucenic Foca Grădinarul († 303-305), Cuviosul Mucenic Cosma Sografitul (sec. XIV), Petru Vameşul (sec. VI).

1. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi – Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în ţinutul Vrancei în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Datorită vieţii sale duhovniceşti este ales stareţ al Mănăstirii Bogdana, pe care a şi reconstruit-o. În anul 1670 este ales Episcop de Rădăuţi, iar un an mai târziu este ales Episcop al Romanului. În anul 1674 Sfântul Teodosie este înscăunat ca Mitropolit al Moldovei pentru un an. După acest an, cât a fost Mitropolit al Moldovei, s-a retras la Mănăstirea Brazi. A suferit moarte martirică pe când se afla la Mănăstirea Brazi, fiind chinuit de către tătarii care năvăliseră acolo pentru a jefui mănăstirea, în cele din urmă fiindu-i tăiat capul, deoarece a refuzat să le predea averea mănăstirii.

2. Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, făcătorul de minuni, Episcopul Sinopiei († 117) – S-a născut în oraşul Sinopi, iar părinţii săi au fost Pamfil şi Maria. Încă din tinereţe s-a învrednicit de darul Duhului Sfânt, făcând minuni. A fost ales Episcop al oraşului Sinopi. În timpul împăratului Traian (98-117), a suferit moarte martirică din porunca dregătorului African.

3. Sfântul Mucenic Foca Grădinarul († 303-305) – A pătimit în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian. Sfântul Mucenic Foca locuia lângă oraşul Sinopi unde avea o casă şi o grădincă din care se întreţinea şi ajuta şi pe cei săraci. A fost ospitalier chiar şi cu cei trimişi spre a-l omorâ. Pe aceştia i-a găzduit peste noapte şi pentru că nu îl cunoşteau pe Sfântul Mucenic Foca, le-a promis că îi va duce dimineaţă la el. Noaptea, Sfântul şi-a dat averea săracilor şi s-a rugat, iar dimineaţa s-a predat lor şi a insistat să fie luat, fiind martirizat prin tăierea capului.

4. Cuviosul Mucenic Cosma Sografitul (sec. XIV) – A fost călugăr în Sfântul Munte Athos în anul 1323 şi a pătimit împreună cu alţi 25 de călugări din Mănăstirea Zografu, deoarece s-au ridicat împotriva iniţiativei împăratului Mihail şi a patriarhul Ioan de a face un compromis de credinţă între Biserica Romei şi Biserica Constantinopolului, despărţite după 1054, pentru refacerea unităţii.

5. Petru Vameşul (sec. VI) – A trăit în vremea împăratului Justinian (527-563), fiind guvernator al Africii de Nord. Fiind zgârcit, aruncă cu mânie unui sărac ce venise la el o pâine. Îmbolnăvindu-se i se arată în vis o cumpănă a dreptăţii în care diavolii puneau într-parte toate păcatele lui, iar în cealaltă parte îngerii nu aveau decât să pună o pâine. Însănătoşindu-se acesta şi a vândut toată averea săracilor şi a trecut la Domnul la Constantinopol.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfinţii Mucenici Isaac şi Martin.


.. | :

Galerie foto

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români (17 august 2014):

Prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii...

Ştiri Patriarhie

În Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală are loc astăzi şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe...
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 40 de ierarhi români şi străini, a...
În data de 17 august 2014, la Kiev, Ucraina, a avut loc întronizarea noului Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în...
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat Preafericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului...
Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit în deschiderea concertului „Cinstire...