Statuile ierarhilor Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania vor fi dezvelite la Cluj, în data de 30 noiembrie

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va inaugura în data de 30 noiembrie statuile Episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu Anania, în spațiul pietonal din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Ele vor fi dezvelite în mod solemn în ziua sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, fiind unul dintre proiectele Eparhiei în anul Centenarului Marii Uniri.

Proiectul este realizat de sculptorii Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, informează Mitropolia Clujului.

Mărturia sculptorilor

„Am ales să nu transpunem doar simpla imagine a personajelor, ci să transformăm în sculptură un model de trăire interioară”, au declarat aceştia pentru Arhiepiscopia Clujului.

Ei au precizat că „întreaga rezoluţie a figurilor a fost trecută prin acest filtru care cerne mimetismul, detaliul anecdotic, soluţiile facile, în favoarea căutării unei vibraţii interioare armonioase a statuilor”.

„Corpurile sculpturilor au fost reduse la esențial. Drapajul sintetizat le ascunde şi centrează atenţia pe verticalitate, impregnându-le cu un anumit hieratism bizantin, care susţine calitatea de modele umane a celor doi lideri religioși”.

Cei doi ierarhi, spun sculptorii, sunt reprezentați în mod fundamental prin portrete şi mâini.

„Acestea, împreună cu atitudinea reţinută, care emană sobrietate, modestie, austeritate, susţin personalitatea fiecăruia: Ivan, întemeietorul de catedrală şi Anania, cărturarul destoinic”.

„Chivotul şi respectiv biblia pe care le poartă în câte o mână simbolizează lupta fiecăruia pentru regenerarea şi întărirea ortodoxismului romanesc. Bastonul pe care îl susţin cu mâna cealaltă, ca însemn arhieresc, ușor înclinat, închide compoziția accentuând  în același timp  verticalitatea figurilor,  centrându-le  mai bine în pământ”.

Cei doi artişti au încercat să integreze „detaliile specifice impuse de camilafca, rasa monahală, bastoanele, chivotul, Biblia, însemnele de pe piept, într-o viziune de ansamblu definită de sentimentul de demnitate pioasă”.

„Sunt uşor aduşi de spate, într-o atitudine pioasă,modestă, dar poziția capului degajă siguranță de sine, demnitate”.

Proiectul statuilor

Demersul de a realiza două statui în „amintirea bărbaților binemeritați pentru neamul românesc” a fost asumat în urmă cu mai bine de 6 ani și de Academia Română, Filiala Cluj.

Pentru a putea da viață unui astfel de proiect important, Arhiepiscopia Clujului, împreună cu Ordinul Arhitecților din România a organizat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018 un concurs public de proiecte, la care au participat 13 sculptori din țară și din străinătate.

În urma lucrărilor juriului din 25 ianuarie 2018, a fost desemnat câștigător proiectul propus de Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan, de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Cine a fost Episcopul Nicolae Ivan?

Nicolae Ivan a fost primul Episcop al Eparhiei Clujului. El s-a născut în Aciliu, județul Sibiu în 17 mai 1855

A urmat studii liceale și teologice la Sibiu (1874-1877).

A fost preot la Penitenciarul din Aiud (1884-1890), redactor al ziarului „Telegraful Român” (1890-1892), protopop în Alba Iulia, vicar al Consistoriului ortodox român din Cluj (1919-1921), apoi Episcop al noii eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului (1921-1936).

Ca Episcop a organizat noua eparhie, a cumpărat actuala reședință, a întemeiat Academia Teologică și ziarul oficial „Renașterea”, a fost adevăratul „ctitor” al Catedralei episcopale din Cluj.

A trecut la Domnul ân data de 3 februarie 1936, la Cluj.

Mitropolitul Bartolomeu Anania

Primul Mitropolit al Clujului s-a născut în 18 martie 1921, în comuna Glăvile, Jud. Vâlcea, primind la botez numele de Valeriu.

După școala primară a urmat Seminarul „Central” din București, Facultatea de Medicină și Conservatorul de Muzică din Cluj, Facultatea de Teologie din București și Academiile Teologice din Cluj și Sibiu.

A fost tuns în monahism la mănăstirea „Antim” din București, primind numele de călugărie Bartolomeu.

Sub regimul comunist a efectuat șase ani de detenție, îndeplinind apoi mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada.

În anul 1993, a devenit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în 2006 a fost ales mitropolit.

A trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și este înmormântat în cripta ierarhilor, din subsolul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

Foto credit: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente