Spectacol creștin în cadrul Festivalului Filocalia

Din cadrul Festivalului Filocalia nu putea lipsi teatru, și de ce nu teatrul creștin. Biserica are nevoie de artă în general, chiar și de teatru, deoarece ea trebuie să facă perceptibilă și prezentă fascinanta lume a duhului, a nevăzutului lui Dumnezeu și deoarece frumusețea artistică, reflectare în miniatură a Duhului lui Dumnezeu, este un semn al tainei prezenței și întrupării, o invitație la a căuta icoana frumuseții lui Dumnezeu, care s-a făcut vizibilă în Iisus Hristos. Sfânta Scriptura este „marele cod” al culturii universale: artiștii, muzicienii, poeții, gânditorii, oamenii de știință și însăși societatea au avut des ca referință, chiar și prin contrast, concepțiile spirituale și morale din cuvântul lui Dumnezeu. Cuvântul biblic a devenit imagine, muzică, poezie, film, evocând prin limbajul artei Taina „Cuvântului făcut trup”.

Astfel, în cadrul Festivalului Filocalia, a vut loc sâmbătă seara spectacolul de teatru „Diaconița Olimpiada”, care este o adaptare după scrisorile Sf. Ioan Gură de Aur către diaconița Olimpiada (sfârștul sec. IV și începutul sec. V), cu actrița Ana Calciu, în regia lui Marian Popescu, după cum ne-a precizat Arhim. Teofan Mada, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului.

Acțiunea textului surprinde corespondența dintre Sf. Ioan și Diaconița Olimpiada. Actualitatea textului adoptat constă în faptul că el răspunde și multor întrebări ale omului contemporan. El mângâie pe cei în durere și îndeamnă pe cei în suferință și necaz la răbdare și rugăciune. Spectacolul oferă publicului modele de viață creștină într-o lume cu valori în criză și prezintă confesiunea unei femei aflate în căutarea sensului existenței și a lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente