Slujire inter-ortodoxă în Duminica Ortodoxiei la Budapesta

Duminica Ortodoxiei, prima Duminică din Postul Mare, marchează biruinţa definitivă a cultului Sfintelor Icoane în Biserica Ortodoxă de pretutindeni, stabilită prin Sinodul de la Constantinopol din anul 843, iar pentru comunităţile ortodoxe care funcţionează în diaspora de mai multe zeci de ani ea este şi un bun prilej de manifestare a comuniunii frăţeşti inter-ortodoxe.

Acest lucru este valabil şi pentru cele cinci jurisdicţii sau Eparhii Ortodoxe, de diferite naţionalităţi, care funcţionează în Ungaria (Exarhatul pentru Austria şi Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Sârbă, Eparhia Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Maghiară, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei şi Eparhia Ortodoxă Bulgară). De aproape 15 ani, în această Duminică a Ortodoxiei, la una dintre bisericile ortodoxe din Budapesta, care aparţin de aceste Eparhii (ca de pildă, biserica ortodoxă maghiară, capela ortodoxă românească, capela Exarhatului Patriarhiei Ecumenice sau biserica ortodoxă bulgară) a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Episcopul Ortodox Român şi clerici (preoţi şi diaconi) reprezentând celelalte Eparhii. Această tradiţie a fost iniţiată şi promovată în Ungaria de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, fost Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care începând din anul 2007 a devenit Episcopul Oradiei şi a fost continuată şi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, actualul Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În Duminica Ortodoxiei din acest an (1 martie 2015), cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Mark de Jegoresvk, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu clerici aparţinând celorlalte jurisdicţii ortodoxe din Ungaria, în Catedrala Ortodoxă Maghiară, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Piaţa Petőfyi, nr. 2, de lângă Podul cu Lanţuri, din Budapesta, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La acest prilej aparte de manifestare a comuniunii frăţeşti inter-ortodoxe din Ungaria au participat, de asemenea, numeroşi credincioşi aparţinând celor cinci jurisdicţii ortodoxe şi mai multe oficialităţi, între care s-a numărat şi Domnul Fedor Tibor, Directorul Sectorului de coordonare a Relaţiilor cu Cultele, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte de la Budapesta.

Ca de fiecare dată, ecteniile, răspunsurile la strană la strană şi anumite momente importante din timpul slujbei (Evanghelia, Crezul şi rugăciunea „Tatăl nostru”) au fost rostite alternativ, în mai multe limbi (română, maghiară, slavonă şi greacă), exprimând şi în felul acesta faptul că deşi credincioşii ortodocşi aparţin, în mod firesc, mai multor naţionalităţi, ei sunt uniţi prin aceeaşi credinţă şi aceleaşi Sfinte Taine, pe care le moştenesc şi le păstrează de veacuri, cu mare sfinţenie, prin harul Preasfântului Duh.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa pentru darul primit din partea Bunului Dumnezeu de a fi din nou împreună şi a sluji toţi fraţii ortodocşi, de diferite naţionalităţi, care trăiesc astăzi în Ungaria şi pentru continuarea acestei frumoase tradiţii stabilite de mai mulţi ani şi a adus mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Mark de Jegorevsk pentru binecuvântarea acordată şi slujitorilor Catedralei Ortodoxe Maghiare, care au fost gazdele din acest an ale acestei manifestări. Totodată, a dat citire şi Pastoralei la Duminica Ortodoxiei, potrivit obiceiului şi hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul s-a încheiat printr-o agapă frăţească, oferită participanţilor din partea Catedralei Ortodoxe Maghiare din Budapesta, în timpul căreia a fost întărit şi mai mult spiritul de comuniune frăţească inter-ortodoxă, care a marcat toate aceste manifestări.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…