Slujire arhierească și aniversare la Parohia Bătania – Ungaria

Duminica a V-a după Rusalii (5 iulie 2015) a fost zi de sărbătoare pentru Parohia Bătania (Battonya), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, format din Părintele Ilie Ciocan, Parohul Bătaniei, Părintele Protosinghel Emanuel Scarlat, Duhovnicul Schitului „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia, venit în Ungaria cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin (Szeged), în Episcopia din Ungaria și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile la strană au fost date cu sensibilitate și profesionalism de un grup de monahii de la Schitul „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia, în frunte cu Maica Stareță Veronica Crișan și de la Centrul Eparhial din Arad, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La slujbă au participat mai multe oficialități, între care îi menționăm pe Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta și Doamna Andreea Monica Radu, Secretar II în cadrul Ambasadei, Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula, Domnul Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta și Domnul Adrian Bîcleșanu, Șeful Inspectoratului de Jandarmi Caraș-Severin, precum și numeroși credincioși.

În cadrul sfintei slujbe a fost sărbătorit Părintele Paroh Ilie Ciocan, la împlinirea a 40 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie din Sibiu și a 40 de ani de preoție. Ierarhul a subliniat importanța acestui moment aniversar, felicitându-l pe părintele la împlinirea acestui frumos număr de ani de slujire preoțească și oferindu-i în dar o icoană cu Mântuitorul și Maica Domnului. Dintre cei 40 de ani de slujire preoțească ai Părintelui Ilie Ciocan, aproape un sfert de veac i-a petrecut la Parohia din Bătania, unde a venit la solicitarea Domnului Traian Cresta, ca prim preot misionar, după schimbările majore din istoria recentă a României, din anul 1989. La rândul său, Părintele Ilie Ciocan a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru acest mare dar al preoției, de care l-a făcut părtaș și a evocat pe Ierarhii care au avut un rol important în viața sa. La acest moment aniversar a participat și Părintele Petru Pușcaș, de la Parohia Giula Mică.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, la Centrul Misionar-Pastoral al Parohiei a fost oferită o agapă frățească, prin sprijinul Autoguvernării Românești Locale din Bătania și a Domnului Traian Cresta.

Grupul de monahi și monahii de la Alba Iulia au vizitat apoi Catedrala și Centrul Eparhial din Giula, unde au fost oaspeții Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și s-au întâlnit cu monahiile de la Reședința Episcopală din Giula.

Comentarii Facebook


Știri recente