Slujire arhierească la Schitul Sf. Ier. Nicolae din mun. Giurgiu

La 28 iunie 2015, creştinii ortodocşi s-au aflat în Duminica a IV-a după Rusalii. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aflat în mijlocul obştii Schitului Sf. Ier. Nicolae din mun. Giurgiu, ocazie cu care a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica schitului.

Potrivit episcopiagiurgiului.ro, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru ieromonah pe părintele Ierod. Sava Opreanu, pe seama Schitului Sf. Ier. Nicolae. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a explicat pericopa evanghelică în care a fost prezentată una dintre vindecările săvârşite de Hristos asupra slujitorului unui militar roman, care apelează la Iisus ca la unica lui salvare. Dincolo de insistenţa lui în faţa Mântuitorului, din comportamentul şi din vorbele lui reiese şi devotamentul lui faţă de slujitorul său. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a evidenţiat şi valoarea credinţei sutaşului care, prin nădejde tare şi prin smerenie adâncă, se face vrednic să intre în împărăţia lui Dumnezeu. Credinţa, a mai arătat Chiriarhul, este condiţia esenţială pentru dobândirea mântuirii, este modul prin care primim harul divin, care ni se oferă prin Hristos, pentru a conlucra cu el. În continuare, Preasfinţitul Părinte Ambrozie i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să urmeze atât pilda de smerenie şi de dragoste a sutaşului faţă de slujitorul său, în care a văzut un semen, dar şi modelul de credinţă în dumnezeirea lui Iisus pe care l-a socotit doctorul suprem care poate vindeca orice suferinţă.

La final, Preasfinţitul Părinte Ambrozie l-a hirotesit duhovnic pe noul hirotonit, oferindu-i cu acest prilej o sfântă cruce, Liturghierul, un Molitfelnic şi mai multe cărţi apărute la editura eparhială.

Credincioşii care astăzi au trecut pragul bisericii Schitului Sf. Ier. Nicolae din mun. Giurgiu, s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sf. M. Mc. Gheorghe şi ale Sf. M. Mc. Ecaterina, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

Biserica Schitului „Sfântul Ier. Nicolae” din Giurgiu are o istorie foarte zbuciumată, fiind până în 1830 geamie mahomedană, necunoscându-se data construcţiei acesteia şi nici numele ctitorilor.

În anul 1830, geamia a fost transformată în biserică ortodoxă, cu hramul „Sfântul Nicolae”, după numele ţarului Nicolae I al Rusiei, această hotărâre luându-se în perioada 1828-1829, ca urmare a eliberării Cetăţii Giurgiului de sub ocupaţie otomană şi a restituirii oraşului Giurgiu Principatului Valahiei. În anul 1877 a fost bombardată de turci iar în anul 1944, în timpul luptelor care au avut loc între armata română şi trupele germane, biserica a fost bombardată de germani, suferind grave deteriorări la nivelul zidurilor exterioare.

Începând cu anul 2006, odată cu întronizarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie în demnitatea de Episcop al Giurgiului, biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae” a fost transformată în schit de călugări. În toţi aceşti ani, cu binecuvântarea şi prin implicarea Preasfinţiei Sale au fost desfăşurate ample lucrări de restaurare a sfântului locaş şi de amenajare a întregului complex monahal. De asemenea, a fost acordată o atenţie deosebită şi activităţii social-filantropice, atenţie concretizată prin înfiinţarea cantinei sociale Sf. Ier. Nicolae cel Milostiv.

Comentarii Facebook


Știri recente