Slujire arhierească la Parohia Gârbou, Protopopiatul Jibou

Biserica din Parohia Gârbou, Protopopiatul Jibou, a îmbrăcat, duminică, 28 februarie 2016, haine de sărbătoare. În această zi, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, cu prilejul împlinirii a 110 ani de la ridicarea bisericii din localitate. Alături de Preasfinția sa au slujit Preacucernicul Părinte paroh Cornel Tite, Preacucernicul Părinte Mihai Lăpuște, fost paroh al acestei comunități, în prezent preot pensionar, Preacucernicul Părinte Ioan Albert, de la parohia învecinată, Solomon și Preacucernicul Părinte Mihai Tite, de la Parohia Voivodeni, a precizat Părintele Arhid. Adrian Onica.

Repere istorice

Prima atestare documentară a localității Gîrbou ne duce în istorie până la anul 1366. Au fost descoperite însă urme de așezări omenești ce aparțin epocii neolitice, în locul numit La Ruini. De asemenea, conductele de apă caldă, obiectele de ceramică, metalele, resturile de ziduri date la iveală de Terma Carol în anul 1878, conduc la formularea ipotezei potrivit căreia romanii au găsit condiții prielnice de trai în aceste locuri. Dovezile istorice concid că aceste locuri au fost populate încă din perioada preromană, iar ulterior, o dată cu venirea romanilor în Dacia, Gârboul a jucat simultan rolul de centru militar și de așezare în care s-a desfășurat o activitate economică statornică.

Localitatea este străjuită de ruinele cetății Haller, cunoscută localnicilor drept Burgul din Gârbou. Acest castel a fost construit în secolul al XVIII-lea, fiind un valoros complex arhitectonic de stil baroc, cuprinzând pavilionul rezidențial, biserica, poarta și fântâna, din păcate azi fiind în stare de paragină.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Gîrboul a devenit un centru al intelectualităţii, al culturii româneşti din împrejurimi. Aici se întâlneau anual intelectuali din toată vecinătatea şi se jucau piese de teatru româneşti puse în scenă de către învăţători. Din rândul oamenilor simpli din această comună s-a ridicat unul din cei mai de seamă militanţi paşoptişti pentru libertăţi democratice, Alesandru Papiu-Ilarian. El a văzut lumina zilei la Bezded, în anul 1827. Bucurându-se de încrederea domnitorului Alexandru-Ioan Cuza, acesta îl numeşte în anul 1860 pe Alesandru Papiu-Ilarian în funcţia de jurist consult al Moldovei şi peste trei ani ministru titular la Departamentul justiţiei în Guvernul României.

Biserica satului, pusă sub ocrotirea Sfintei Treimi a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, lucrările la locașul de cult fiind finalizate în anul 1906. A existat însă înainte de zidirea acestei biserici o alta, din lemn, ridicată la anul 1738, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Comentarii Facebook


Știri recente