Slujire arhierească la Mănăstirea Râmeț

În prima duminică din Postul Mare, Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale a Mănăstirii Râmeţ, unde a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare şi a oficiat slujba parastasului pentru martirii neamului, a precizat Pr. Nicolae Aloman.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfinţia Sa a spus: „Horea, Cloşca şi Crişan, capii răscoalei din 1784, şi Avram Iancu, craiul munţilor, au luptat, în vremuri vitrege, pentru drepturile românilor din Transilvania. Noi, astăzi, la Mănăstirea Râmeţ, îi pomenim pe aceşti eroi, convinşi că jertfa lor este bineplăcută lui Dumnezeu şi roditoare pentru noi şi Ţara noastră românească”.

Prezenţa ierarhului în acest loc aparte a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii veniţi în număr mare.

La 28 februarie, s-au împlinit 231 de ani de la executarea prin tragere pe roată a conducătorilor răscoalei Horea şi Cloşca. Cu acest prilej, ca în fiecare an, la finalul Sfintei Liturghii, în cadrul slujbei parastasului, au fost pomeniţi conducătorii Răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784, Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi Crăişorul Munţilor, Avram Iancu, şi Ioan Teodor Stan, primul preşedinte al Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” din România.

Comentarii Facebook


Știri recente