Slujire arhierească la Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus

Sute de credincioşi din Transilvania şi din alte părţi ale ţării au fost prezenţi la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în istorica Mănăstire “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Marea lavră din Ardeal şi-a sărbătorit unul dintre hramuri în Vinerea Luminată şi, aşa cum este tradiţia de ani buni, pelerinii vin aici să primească apă sfinţită din fântâna cu apă tămăduitoare din incinta mănăstirii şi să se roage pentru sănătate şi ajutor ceresc în viaţa lor spirituală şi cotidiană.

Programul liturgic al hramului a început cu o seară înainte, când un sobor de preoţi a oficiat slujba Privegherii. În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba sfinţirii apei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte stareţul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, protopopi şi preoţi din împrejurimi, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Pelerinii au primit apa sfinţită pentru a gusta din ea şi pentru a binecuvânta cu ea casele, ogoarele şi agoniseala. După sfinţirea apei, soborul slujitor a oficiat Sfânta liturghie la altarul de vară din pădurea mănăstirii. Au participat la slujba religioasă şi oficialităţi locale şi judeţene, oaspeţi din întreaga ţară şi mulţi invitaţi de seamă.

Har şi binecuvântare

Sfânta Liturghie a fost urmată de Sfântul Maslu, credincioşii primind har şi binecuvântare pentru a spori lucrarea lor duhovnicească din familie. Întregul program liturgic al hramului de la mănăstirea de la poalele Munţilor Făgăraş a oferit pelerinilor posibilitatea să înalţe rugăciuni Maicii Domnului şi să-i ceară mijlocirea înaintea Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor.

“Mulţimile de credincioşi care au venit şi în acest an la hramul mănăstirii s-au bucurat de binecuvântarea cerească şi au împlinit obiceiul lor şi tradiţia sfântă de a gusta din apa sfinţită de la izvorul mănăstirii, care a dăinuit peste veacuri şi i-a atras pe credincioşi chiar şi atunci când biserica mănăstirii era distrusă de tunurile generalului Bucov. Mulţi dintre credincioşi au rămas până la sfârşit pentru a fi unşi cu untdelemnul sfinţit la Taina Sfântului Maslu”, a spus ierarhul.

La final, părintele stareţ Ilarion Urs i-a mulţumit ierarhului pentru prezenţa şi slujirea de la acest hram, i-a oferit în dar o icoană şi a exprimat recunoştinţa obştii monahale faţă de toţi credincioşii, pelerinii şi binefăcătorii aşezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente