Slujire arhierească la hramul mănăstirii Măgura-Jina, judeţul Sibiu

La sărbătoarea „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromiţa”, marţi, 12 iulie 2016, aşezământul monahal de la Măgura-Jina, judeţul Sibiu, şi-a prăznuit al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu au slujit mai mulţi ieromonahi, protoiereul Protopopiatului Sălişte, pr. Petru-Toader Damian, precum şi mulţi slujitori ai sfintelor altare din comunităţile apropiate de mănăstire.

Înainte de Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat rânduiala tunderii ca rasofore pentru trei noi vieţuitoare ale mănăstirii de la Măgura-Jina. Cele trei rasofore au fost încredinţate maicii stareţe, monahia Oimpiada Barbu, spre povăţuire duhovniceacă pe drumul spre monahism. La finalul rânduielii, ierarhul le-a îndemnat să nu se abată de la calea urmată acum, să asculte de maica stareţă şi părintele duhovnic şi să lucreze neîncetat pentru mântuirea lor sufletească.

Treapta rasoforiei este începutul unui drum pe cât de anevoios, cum este şi drumul de acces spre această mănăstire, pe atât de minunat, când el se finalizează. Este un drum pe care aţi intrat şi de la care nu vă mai puteţi întoarce. Cel care se abate de la drum şi nu îşi împlineşte datoria până la capăt, pierde şi răsplata începutului. Este acum o consacrare a experienţei făcute în starea de noviciat, pentru că nimeni nu vine aici din alt interes decât iubirea desăvârşită faţă de Dumnezeu şi Maica Preacurată. Făgăduinţa pe care aţi făcut-o în momentul noviciatului este întărită acum prin îmbrăcarea acestui veşmânt sacru, haina călugărească. Osteniţi-vă şi pregătiţi-vă ca, în perioda aceasta de rasoforie să faceţi paşi, să vă apropiaţi de legământul sfânt care are o denumire cum nu mai este în altă rânduală: <<îngerescul chip>>. Şi până acum aţi întâmpinat greutăţi. Este foarte greu să uiţi de unde ai venit, dar luând toată sarcina familiei, a prietenilor şi rudeniiilor cu voi în rugăciune tainică, într-o devoţiune pe care  familia sau lume nu o înţelege, aveţi izbândă deplină. Aveţi o povăţuitoare, trăiţi într-o obşte şi aveţi o legătură puternică, sfântă, ca într-o familie binecuvântată de Dumezeu. Aveţi duhovnic care săvârşeşte cele sfinte şi vă împărtăşeşte din darul nemărginit al iubirii lui Dumnezeu. Aveţi toate armele la dispoziţie, sunteţi încă în faza de pregătire şi încercaţi să folosiţi toate armele necesare, specifice fiecăruia în parte, în aşa fel încât să ajungeţi la izbândă, a spus ierarhul.

Cinstirea icoanelor

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre locul cinstirea Maicii Domnului adusă prin închinarea la icoanele ei şi a prezentat istoricul icoanei Maicii Domnului de la Muntele Athos.

Icoana este locul unei prezenţe harice, spune Sfântul Ioan Damaschinul, care ne face pe noi părtaşi unei comuniuni cu Mântuitorul Iisus Hristos sau cu Sfântul zugrăvit în icoană, pentru că în genunchi ne rugăm, sărutăm icoana, ne închinăm şi cerem ceva, suntem într-un dialog. Iată de ce biserica este o liturghie cerească exprimată în imagini, pentru că am săvârşit o liturghie cerească prin acte, mişcări, cuvinte şi gesturi, a subliniat Părintele Mitropolit.

Începând cu acest an, biserica mănăstirii are o copie a icoanei „Prodromiţa”, pictată la Muntele Athos.11-16-sf_evanghelist_matei

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente