Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Lainici

În ziua sărbătorii «Intrarea în Biserică a Maicii Domnului», sâmbătă, 21 noiembrie 2015, Mănăstirea Lainici a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor ales de preoți și diaconi, informează Prof. Vasile Gogonea.

“O mănăstire cunoscută, o mănăstire frumoasă, așezată într-un loc pitoresc”

La începutul cuvântului său de învățătură, Preasfinţitul Părinte Nicodim le-a spus celor peste două sute de credincioși veniți din Gorj și din Hunedoara: “Ne întâlnim, astăzi, la Mănăstirea Lainici, la hramul acestui aşezământ monahal. O mănăstire cunoscută, o mănăstire frumoasă, așezată într-un loc pitoresc, dar, totodată, într-un loc istoric. Un loc în care s-au înălțat la ceruri, de-a lungul sutelor de ani, rugăciunile săvârșite de frații și părinții care au lăsat lumea și au venit aici pentru Dumnezeu, să fie cu Dumnezeu, punând accentul pe rugăciune, fie săvârșită în chilie, fie săvârșită în sfânta biserică, în timpul celor șapte laude și mai ales în timpul Sfintei Liturghii. Iubiți credincioși, prin prezența noastră aici, în această zi de sărbătoare, ne aducem aminte de părinții Născătoarei de Dumnezeu, Ioachim și Ana, care au născut-o la bătrânețe pe Fecioara Maria și au adus-o la templu, pentru că ei făgăduiseră, Îi promiseseră Lui Dumnezeu, în rugăciunile puternice pe care le-au făcut, că indiferent ce vor avea, băiat sau fetiță, o vor afierosi Domnului”.

“Să ne bucurăm de împlinirea rugăciunilor, cu mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria”

“Iubiți credincioși, cel mai important lucru, cea mai importantă faptă este rugăciunea, pe care suntem îndatorați să o facem și la casele noastre. Rugăciunea, se pare că s-a «împuținat» în vremea noastră! Să ne întrebăm: de ce, oare, astăzi, oamenii se roagă mai puțin, fie acasă, fie la biserică? Cine se roagă acasă, se roagă și la biserică, iar, cine nu se roagă, n-o face nici acasă, nici la sfânta biserică din parohia sa. Poate, când ajunge la o mare încercare, la un mare necaz atunci se roagă. Iubiți credincioși! Ca să putem să ne rugăm, o primă condiție este aceea de a ne pocăi. După un sfânt părinte, pocăința înseamnă a spune «nu» păcatului. A doua condiție, ca să fie rugăciunea ascultată, este aceea de a fi împăcați cu toată lumea și să nu judecăm pe nimeni. Sau să ne lăudăm cu rugăciunile făcute. Numai așa, prin profunzime, poate creștinul să ajungă la ceea ce Sfântul Ioan Gură de Aur numește «înțelegerea cea duhovnicească a lucrurilor». Când omul primește de la Dumnezeu acest «dar» de «înțelegere duhovnicească a lucrurilor», el se roagă, cugetă și are o altă înțelepciune. Deci, avem datoria de a fi împăcați între noi! Și după aceea începem rugăciunea. Să-L lăudăm și să-L slăvim pe Dumnezeu pentru atâtea lucruri minunate pe care Le-a făcut pentru noi. După aceea, să ne rugăm pentru vrăjmași. Apoi, Îi spunem Lui Dumnezeu, tot ce vrem noi să împlinească în viața noastră! Există cărți despre «rugăciune și trezvie», iar după aceea vine Harul Lui Dumnezeu. Observăm că în timp ce ne rugăm, vin gânduri asupra noastră. Cum trebuie să ne rugăm? Să avem conștiința că înaintea noastră este Dumnezeu în persoană. Să te înfățișezi cu frică și pregătit înaintea Lui Dumnezeu, înaintea Lui Iisus Hristos, Împăratul împăraților. Vine vrăjmașul diavol și duce o luptă cu fiecare dintre noi, când în timpul rugăciunii apar în mintea noastră tot felul de griji”, a spus Preasfinţia Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente