Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Sibiu

În prima zi din noul an, când prăznuim Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și îl cinstim pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, s-a oficiat în toate bisericile Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană din Sibiu. IPS Laurențiu a fost înconjurat de un sobor de preoți, între care s-au aflat slujitorii catedralei din Sibiu, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a catedralei. Sibienii au participat în număr mare la prima Sfântă Liturghie din noul an și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La finalul slujbei religioase, ierarhul a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru clerici” părintelui Ilarie Benchea, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, ca răsplată pentru rodnica activitate în slujba Bisericii strămoșești.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul Tăierii Împrejur, a amintit credincioșilor virtuțile și realizările pe plan pastoral-misionar ale Sfântului Vasile cel Mare și i-a felicitat pe cei care poartă numele marelui sfânt ierarh.

„Deși Biserica are altă structură a anului, 1 septembrie fiind prima zi din anul bisericesc, cuprinsă între două sărbători ale Maicii Domnului, ziua aceasta de început a anului civil este prăznuită și ea, deoarece viața noastră socială se săvârșește în cadrul acestei lumi și a rânduielilor ei. Și prima zi din anul civil este marcată de două mari praznice, pe care Biserica ni le apropie de sufletul nostru”, a subliniat Părintele Mitropolit. După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat un Te Deum pentru binecuvântarea noului an.

Slujbă la trecerea în noul an

De asemenea, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, slujba din noaptea dintre ani a fost oficiată de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Pentru prima dată, slujba religioasă de la trecerea în noul an a fost uniformizată pentru toate bisericile din Patriarhia Română, așa cum a propus și hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, încă de la ora 23:30, a fost oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, s-au citit rugăciuni specifice acestui moment din anul civil și s-au rostit ectenii.

Credincioșii din Sibiu au umplut Catedrala mitropolitană și s-au rugat alături de soborul slujitor pentru a primi ajutor din partea lui Dumnezeu în noul an. La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu a transmis tuturor mesajul de Anul Nou și a explicat rostul rugăciunii în astfel de momente din an, în care binecuvântarea cerească trebuie să pogoare peste omenire.

„În aceste momente ne gândim la un lucru foarte important, și anume că pentru noi timpul este foarte important și nu trebuie să-l irosim. Fiecare clipă din viața noastră are o importanță deosebită. La Dumnezeu nu există timp, pentru că El este veșnic și totuși El s-a înomenit, adică a luat trupul unui om și a devenit Dumnezeu-Omul, născut din Fecioara Maria, în peștera din Betleem”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…