Slujire arhierească la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi din Craiova

Câteva sute de credincioși au fost prezenți, astăzi, 27 ianuarie 2013, la slujba Sfintei Liturghii arhierești săvârșite la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova, de către Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Gheorghe Cioiu.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a prezentat principalele învățături desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici referitoare la minunea vindecării orbului din Ierihon (Luca 18, 35 – 43), subliniind importanța vederii sufletești în viața noastră.

„Văzând această minune a Domnului nostru Iisus Hristos și constatând cât de importantă este vederea noastră sufletească și cum trebuie să o curățim pe ea cu lacrimi și rugăciune neîncetată, vom ajunge și noi să vedem lumina slavei cerești, așa cum ne spune Mântuitorul: Fericiți cei curați cu inima, căci aceia vor vedea pe Dumnezeu (Matei 5, 8). Facă dar bunul Dumnezeu ca orbirea trupească și în primul rând orbirea sufletească, să fie cât mai puțină sau chiar deloc în viața noastră, în Biserica noastră și pretutindeni în lume”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” a fost ridicată la începutul anilor 1730. Sfântul lăcaș a fost cunoscut o vreme de credincioși ca „mănăstire”, așa cum reiese din însemnările lui Dionisie Fotino și din alte cartografii mai vechi. Într-un document datat în perioada 1813-1815, se află trecută „biserica «Sfântul Nicolae-Vechi», cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe, făcută de neguțătorii mahalagii †¦iar mai târziu i s-a popularizat numele de «Sfântul Gheorghe Vechi»” (Pr. Gogu Demetrescu, Sinodicon, 1982). De-a lungul anilor a suferit mai multe lucrări de renovare și consolidare, iar din anul 2009 funcționează ca paraclis mitropolitan.

Comentarii Facebook


Știri recente