Slujire arhierească la Biserica „Domniţa Bălaşa” din Capitală

Biserica Ortodoxă cinsteşte la 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – ultimul proroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

Slujire arhierească

Cu prilejul acestei sărbători, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Domniţa Bălaşa” – Paraclis patriarhal din Capitală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Ioan Botezătorul – sfeșnic al Luminii

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a subliniat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul este adevăratul sfeșnic al Luminii – Mântuitorul Hristos Lumina lumii.

„Mântuitorul Hristos a fost și este Lumina lumii. Cel pe care îl sărbătorim astăzi, a cărui naștere o sărbătorim, a Sfântului Ioan Botezătorul, profet al legii celei noi, este adevăratul sfeșnic al Luminii. El a fost rânduit de Dumnezeu în momentul în care se arătau zorii mântuirii. El a fost cel care avea să vestească, în modul cel mai apropiat, pogorârea în lume și întruparea Fiului lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

Iată mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii

Totodată, Preasfinţia Sa a evidenţiat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul – luceafărul acesta de dimineață al râvnei și al dreptei credințe în Dumnezeu vestește venirea Soarelui dreptății, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Sfântul Ioan Botezătorul este cel care se arată în lume așa precum luceafărul cel de dimineață care vestește apropiata arătare în lumea noastră a soarelui, el, luceafărul acesta de dimineață al râvnei și al dreptei credințe în Dumnezeu vestește venirea Soarelui dreptății, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Se apropiase vremea ca Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat să fie arătat lumii. Confirmarea Sa avea să se realizeze prin slujirea Sf. Ioan Botezătorul care la apele Iordanului chema lumea ca de la curăția trupească să se gândească la curăția și la înnoirea sufletească. Prin darul Celui care l-a trimis să boteze cu apă și să cheme la pocăință, l-a cunoscut că este Fiul lui Dumnezeu întrupat și a spus acele memorabile cuvinte: Iată mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Să devenim adevărate sfeșnice în care să se așeze lumânarea care poartă lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Trebuie să luam aminte la pilda Sfântului Ioan Botezătorul, nu doar la credința sa, nu doar la dreptatea pe care o propovăduia, să devenim adevărate sfeșnice în care să se așeze lumânarea care poartă lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a mai precizat Episcopul Vicar Patriarhal: „Să stăm drepți ca sfeșnicul întru dreptate, întru dreaptă credință și întru dreaptă lucrare a faptelor celor mântuitoare așa fel încât și noi să ne binecuvântăm ca și Sfântul Ioan Botezătorul de vederea, de lucrarea și de odihna sfintei lumini celei luminătoare a vieții și a căii mântuirii noastre a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, căruia să-i fie slava, împreună cu Părintele ceresc și Duhului cel Preasfânt acum și pururi și-n veci vecilor”.

Construită în stil neoromantic și neobizantin, ctitoria fiicei Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu face parte din lista monumentelor istorice bucureștene, fiind una din cele mai frumoase biserici din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente