Slujire arhierească în Parohia Gârbovăț

În Duminica a 7-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Gârbovăţ, Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. La slujbă au participat autorităţi locale precum şi un număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei Văii Almăjului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ehos” al Episcopiei Caransebeşului. La final a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii și ctitorii sfântului locaş.

Vizita Preasfințitului Părinte Lucian în Parohia Gârbovăț a fost prilejuită de încheierea misiunii ca preot paroh a părintelui Iosif Surulescu, care a îngrijit biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, construită în anul 1789 și a păstorit credincioșii acestei parohii timp de 38 de ani.

„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat ca în duminica dintre cele două Praznice Împărătești, Înălțarea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh, să venim în această parohie și să ne rugăm împreună cu credincioșii și părintele paroh, felicitându-i și mulțumindu-le că au rămas fideli Bisericii Apostolice, Bisericii Ortodoxe, învățăturii Sfinților Părinți și au rămas atașați de valorile spirituale, dar și de cele tradiționale ale acestei zone binecuvântate a Banatului de Munte. Acest lucru a fost dovedit și astăzi, deoarece foarte mulți credincioși au venit la Sfânta Biserică și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, demonstrând că la Gârbovăț este o parohie dinamică, activă, cu credincioși harnici și rugători, având un preot care și-a îndeplinit misiunea așa cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Gârbovăț a fost tărnosită în anul 1983 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei al Aradului, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. În anul 2009 Preasfințitul Părinte Lucian a resfințit biserica în urma unor ample lucrări de înfrumusețare și restaurare, în special a Sfântului Altar.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente