Slujire arhierească în parohia arădeană Avram Iancu

În prima zi a Postului Nașterii Domnului, duminică, 15 noiembrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Avram Iancu, Protopopiatul Sebiş, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.

Cu acest prilej, Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul Înălţarea Domnului, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor a făcut parte şi părintele Alexandru Botea, protopopul locului.

În cuvântul de învăţătură cu titlul Unitatea duhului în legătura păcii (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Efes. 4; Luca 10), Chiriarhul a arătat că aceste cuvinte ale apostolului oglindesc idealul unei mai bune înţelegeri între oameni, solidaritatea lor, contribuţia lor la realizarea comuniunii între ei cu Dumnezeu. Pilda samarineanului milostiv o ilustrează prin transpunerea pe planul asistenţei sociale şi medicale în care Biserica s-a angajat din primele veacuri creştine. Numele parohiei, cel al marelui patriot şi totodată sprijinitor al Bisericii, îndeamnă la această lucrare prin exercitarea virtuţilor proprii poporului nostru, între care omenia reprezintă o particularitate caracteristică. Coincidenţa cu începutul Postului Crăciunului un imbold în plus spre conformare, după cum se arată şi în Pastorala Sfântului Sinod, citită în această duminică şi care aprofundează această îndatorire, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

Părintele protopop a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului Omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni pentru pace și înțelegere între popoare, dar și pentru alinarea suferințelor victimelor incendiului de la Bucureşti din data de 30 octombrie, și ectenii pentru cei care și-au pierdut viața în tragicul accident.

La final, Înaltpreasfinţia Sa, l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Dan-Dănuţ Voicu, în semn de apreciere pentru hărnicia de care a dat dovadă în această parohie.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, împreună cu soborul slujitor, a sfinţit casa parohială, recent renovată. Cu acest prilej, Ierarhul a adresat un cuvânt celor prezenţi, arătând importanţa construirii caselor parohiale, ca o prelungire a locaşului sfintei biserici, pentru a răspunde la orice oră a zilei, diferitelor nevoi ale credincioşilor cu disponibilitatea şi, totodată, pilda membrilor familiei preotului.

Preotul paroh a mulţumit Chiriarhului pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul păstoriţilor săi şi pentru distincţia primită.

Comentarii Facebook


Știri recente