Slujire arhierească în Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din loc. Bâcu, prot. Iaşi 3

În ziua sărbătorii Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, joi, 07 ianuarie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din localitatea Bâcu, Protopopiatul Iaşi 3.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Bogdan Dedu, Consilier Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, Pr. Mihail Roşu, Protoiereul Protopopiatului Iaşi 3, Pr. Paroh Marius Nica, preoţi şi diaconi.

După Sfânta Evanghelie, în cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat câteva îndemnuri pe care Sfântul Proroc Ioan Botezătorul le-a lăsat tuturor oamenilor: „Fie că eşti tată, fie că eşti mamă, sau vânzător, sau responsabil în sat, la oraş, în poliţie, în armată, în Biserică etc., trebuie, după spusele Sfântului Ioan Botezătorul, să faci fapte de pocăinţă, să faci fapte de milostenie, să-ţi fiecare datoria acolo unde eşti rânduit să lucrezi, să nu asupreşti pe nimeni, să nu vorbeşti de rău pe aproapele şi să dai slavă lui Dumnezeu, mulţumind pentru ceea ce ai. Dumnezeu vede hărnicia şi strădania fiecăruia dintre noi, şi dacă nu este El în viaţa noastră, degeaba sunt toate ale noastre. Oricât s-ar zbate omul, fără de Dumnezeu nu poate face nimic“.

La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântul de mulţumire al părintelui protopop, a rostit un scurt cuvânt şi părintele paroh Marius Nica: „Un om ar spune că se simte împlinit atunci când zideşte o fântână, sădeşte un copac şi naşte un copil sau mai mulţi. Ca preot, cred că împlinirea o găseşti când reuşeşti să aduni comunitatea în comuniune liturgică, lucru care s-a întâmplat la Liturghia arhierească din această zi, pentru care îi mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi părintelui protopop Mihail Roşu“.

Înainte de a pleca spre casele lor, credincioşii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

Biserica din satul Bâcu, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, a fost construită în anul 1789, din cărămidă şi piatră, de logofătul de vistierie, Enache Buzilă, pe locul unei vechi bisericuţe de lemn în care slujea un călugăr grec trimis de la Mănăstirea Hadâmbu. Din punct de vedere architectural, sfântul locaş face tranziţia între formele de tradiţie moldovenească şi trăsăturile specific clasicismului, deşi împărţirea interioară şi volumetria sunt tratate conform cu tradiţiile arhitecturale tradiţionale, având un plan dreptunghiular cu pridvor, alipit bisericii mult mai târziu – la 1923, de boierul D. Dănulescu. Pronaosul este înălţat cu un turn ce are o încăpere destinată clopotelor. Catapeteasma a fost împodobită şi pictată în timpul lui Iordache Gane, ginerele fratelui ctitorului, care a mai donat veşminte, o cruce înaltă de 20 cm şi un potir, ca urmare a decesului unui copil al său în vârstă de 3 ani. Pictura tâmplei a fost executată de pictorul grec Mihail Vasiliis în anul 1824 (amănunt descoperit în urma restaurării din 2005), sub influenţa stilului realist apusean, asemănător lui Nicolae Grigorescu.

Comentarii Facebook


Știri recente