Slujbe arhierești în Duisburg și Kevelaer, Germania

Între 09-11 ianuarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim s-a aflat în vizită pastorală în landul Nordrhein-Westfalen, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Duminică, 10 ianuarie 2016, Înaltpreasfinţia Sa a slujit Sfânta Liturghie în biserica St. Anna a parohiei românești Sf. Ier. Nicolae și Sf. Mc. Epictet și Astion din Duisburg, alături de părintele paroh Nicolae Abuziloaie, de credincioșii ortodocși români și de oaspeții sosiți din parohiile învecinate, iar seara a săvârșit slujba Sf. Maslu în noua filie în curs de organizare în orașul Kevelaer.

Cu ocazia vizitei pastorale a Părintelui Mitropolit în parohia românească din Duisburg, alături de părintele paroh Nicolae Abuziloaie s-au aflat și Pr. Stefan Gross (parohia bulgară din Bonn), Diac. Dumitru Dura (secretar eparhial), Arhid. Martin Lissmann și Diac. Teodor Tăbuș (Köln), care au slujit Sf. Liturghie în Duminica după Botezul Domnului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim. Printre invitați s-au aflat preotul armean Hratsch Biliciyan, împreună cu diaconul Sayat Boyacian, slujitori pentru armenii din landul Nordrhein-Westfalen.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim a explicat Evanghelia zilei (Matei 4, 12-17), în care se vorbește despre pocăință, numită în limba greacă metanoia. Acest cuvânt se traduce mai precis prin schimbarea minții, a judecății și se referă în propovăduirea Mântuitorului la judecata nu după cele lumești, ci după Dumnezeu. Noi creștinii suntem îndemnați să ne schimbăm mintea potrivit principiilor după care am primit Taina Sfântului Botez, lipsiți de duhul răutății și al egoismului.

După slujbă, slujitorii și credincioșii au participat la o agapă organizată de parohie.

Duminică seara Ierarhul a slujit Sf. Maslu la Kevelaer, alături de părinții Nicolae Abuziloae, Cosmin Stan (Mönchengladbach), Martin Lissmann și Stefan Gros și de ipodiaconul Sergius Kuckhoff în Johanneskapelle, capelă oferită de Biserica Romano-Catolică din acest oraș și amenajată potrivit ritului ortodox la sfârșitul anilor ´70 de către credincioșii ortodocși bulgari. Începând din ianuarie, aici va fi organizată o filie românească a parohiei din Duisburg, de care se va ocupa părintele Nicolae și în care vor avea loc slujbe la fiecare două săptămâni. În Kevelaer și districtul Kleve erau înregistrați la 01 ianuarie 2015 un număr de 1035 cetățeni români. Capela este situată la adresa:Am Kapellenplatz 35, 47623 Kevelaer.

Orașul Kevelaer, situat în apropierea graniței cu Olanda, este cel mai important loc de pelerinaj al catolicilor din landul Nordrhein-Westfalen, în urma unei vedenii avute de comerciantul Hendrick Busman anul 1641, acesta ridicând o biserică în cinstea Maicii Domnului. Anual în biserica votivă din Kevelaer sosesc peste un milion de pelerini.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

500 ani de la sfinţirea Catedralei din Argeş | ‘Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc’ – Patriarhul Daniel

Sfântul Neagoe Basarab a fost un bun român și un creștin ortodox cu deschidere universală. Astfel, această ctitorie a sfântului domnitor exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel în predica…