Slujbă de prohodire la Szolnok, Ungaria

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de clerici format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc, Părintele Origen Sabău, Consilierul Cultural și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, a săvârșit marți, 21 aprilie 2015, slujba de prohodire pentru credinciosul Boieru Ioan (1932-2015), tatăl Domnului Boieru Ioan Dionisie, care este membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și este stabilit de mai mulți ani în orașul Szolnok, împreună cu familia sa, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Deși în această localitate nu există o parohie românească, totuși și aici trăiesc câțiva români care au păstrat de-a lungul timpului o legătură cu Biserica Ortodoxă, iar între aceștia se numără și familia Domnului Boieru Ioan Dionisie.

La acest eveniment trist, din viața familiei Boieru, au participat membri ai familiei și cunoscuți din diferite localități, din România (București, Târgu Mureș, Sibiu, Mediaș, etc.).

Cel trecut la cele veșnice la vârsta de 82 de ani, pentru care s-au făcut acum îndătinatele rugăciuni de prohodire din slujba înmormântării, a avut parte de o viață frumoasă, deși nu întotdeauna ușoară, marcată de dragostea față de familie, respectul față de cei din jur și dedicare totală pentru activitatea pe care a desfășurat-o cu multă sârguință și pricepere de-a lungul întregii sale vieți. Născut în data de 15 mai 1932, într-o familie ortodoxă din localitatea Nemșa, județul Sibiu, Domnul Ioan Boieru și-a făcut studiile la Școala Generală din satul natal, la Liceul din Dumbrăveni (jud. Sibiu) și la Școala Medie Zootehnică din Mediaș, unde a obținut și titlul de tehnician veterinar, iar în această meserie și în domeniul cercetării zootehnice și-a desfășurat și cea mai mare parte a activității sale, în special la SCPCB Sângeorgiu (Stațiunea de cercetare pentru creșterea bovinelor din Sângeorgiu de Mureș), înregistrând realizări deosebite care au dus la îmbunătățirea bazei genetice zootehnice naționale și au fost apreciate nu doar în țară, ci și dincolo de granițele ei, de către cercetători din țări occidentale, precum Franța sau Germania, care au venit să îl întâlnească, iar munca sa a fost răsplătită și prin numeroase distincții, diplome și brevete de invenții și inovații pe care le-a primit. Viața sa a cunoscut și momente de încercare, mai ales în vremea tinereții sale, când regimul comunist făcea presiuni pentru colectivizarea satelor, dar și multe momente de bucurie și împliniri, atât în plan familial, cât și profesional. Deși nu se gândea vreodată să-și părăsească locurile din România, în care a trăit și de care s-a atașat foarte mult în timpul vieții, totuși problemele de sănătate ale soției sale, și mai apoi și cele personale, l-au făcut să își urmeze pe unul dintre cei doi fii ai săi, la Szolnok, unde a fost îngrijit cu multă dragoste și și-a petrecut cei din urmă ani ai vieții sale.

Trecut la cele veșnice într-o perioadă liturgică specială din timpul anului bisericesc, în cea de a treia zi după Sfintele Paști din acest an, Domnul Ioan Boieru a fost înmormântat în cimitirul din Szolnok, alături de soția sa, cu puține zile înaintea Praznicului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…