Slujbă de pomenire pentru eroii din Decembrie 1989, la Patriarhie

În toate locaşurile de cult ortodoxe din Patriarhia Română astăzi, 22 decembrie 2014, de la ora 12.00, au fost trase clopotele şi a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor din Bucureşti şi alte localităţi ale ţării, care acum 25 de ani s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, în revoluţia din 1989.

La Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa a mai multor preoţi consilieri patriarhali şi credincioşi. Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a membrilor Corului TRONOS al Patriarhiei Române.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de pomenire, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre semnificaţia acestui moment de pomenire a eroilor din decembrie 1989: „Acest moment, la 25 de ani de la evenimentele pe care unii dintre noi le-am trăit în decembrie 1989, ne aduce aminte de jertfa unor tineri, dar şi a unor oameni maturi care au ieşit pe străzile Bucureştilor, la Timişoara şi în alte locuri, strigând şi cântând Cu noi este Dumnezeu sau Murim şi vom fi liberi. Această libertate pe care am dobândit-o după mai mulţi ani de presiuni politice, într-o vreme foarte neprietenoasă mai ales Bisericii, dar şi demnităţii umane în general, a fost plătită cu sângele acestor martiri, a celor care au avut curajul să strige împotriva unui regim care încerca să-l înfrunte pe Dumnezeu, însă care nu a reuşit”.

„M-am gândit în timpul acestor momente pe care le închinăm eroilor revoluţiei din 1989 la întâlnirea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a avut-o cu un tânăr care s-a apropiat de El şi L-a întrebat: Doamne, ce să fac ca să trăiesc veşnic?. Mântuitorul l-a întrebat de împlinirea poruncilor pe care tânărul a mărturisit că le împlinise din tinereţile lui. M-am gândit că asemenea acestui tânăr cu dor de veşnicie au existat şi în Decembrie 1989 mulţi tineri care doreau să trăiască veşnic. Ei au dobândit veşnicia prin jertfa pe care au făcut-o, prin sângele pe care l-au vărsat, prin curajul mărturisirii, prin rugăciunile pe care le-au rostit înainte de moarte, deşi ei nu făcuseră Religia în şcoală. Învăţaseră doar în familiile lor, de la mame şi bunici, rugăciunile şi anumite lucruri din învăţătura Bisericii. Prima şi printre cele mai importante rodiri ale jertfei din decembrie 1989 a fost tocmai posibilitatea pe care au avut-o copiii şi tinerii din această ţară ca să înveţe în şcoală despre Dumnezeu. De asemenea, jertfa lor a permis românilor să plece dincolo de hotarele ţării. Românii care au plecat în Europa sau dincolo de ocean au înfiinţat numeroase comunităţi. Pe lângă cele care fiinţau până în 1990 s-au înfiinţat foarte multe parohii, mănăstiri şi chiar centre eparhiale pentru românii care au avut posibilitatea să călătorească în Europa şi departe în lume”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Tot prin jertfa celor care au luptat în Decembrie 1989 a fost posibilă şi construirea multor biserici, a arătat Preasfinţia Sa: „Chiar dacă în aceşti 25 de ani s-au înălţat multe biserici şi mănăstiri, încă mai este nevoie de lăcaşuri de închinare unde creştinii se pot aduna pentru a-L lăuda pe Dumnezeu”.

În Bucureşti, slujbe de pomenire ale eroilor din Decembrie 1989 au mai fost oficiate la troiţa din cimitirul Eroilor Tineri, troiţele de la Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei, Radio, Televiziune, Monumentul Eroilor Jandarmi – Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni etc.

Comentarii Facebook


Știri recente