Slujba Canonului Mare la Catedrala Patriarhală

În prima săptămână din Postul Mare, în Biserica Ortodoxă este oficiată slujba Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

După cum ne-a transmis Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București, în lăcașul ocrotit de Sfinții Împărați Constantin și Elena, Canonul cel Mare va fi săvârșit în fiecare seară de la ora 16:00, începând de azi, 27 februarie 2017, până joi, 2 martie,

Cele peste 250 de stihiri ale Canonului sunt citite în cadrul Pavecerniței Mari, în primele patru zile ale Postului Mare și, în întregime, la Denia din Joia săptămânii a cincea a Postului.

Scopul acestui Canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul, este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

***

Opera prinicipală a Sfântului Andrei Criteanul, orator și poet din secolul al șaptelea, este Canonul cel Mare, un vast poem remarcabil prin profunzimea evlaviei și a pocăinței.

Sfântul Andrei Criteanul este considerat părintele canoanelor, fiind inițiatorul acestei specii imnografice în Biserica grecească.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente