Slujbă Arhierească în parohia Sf. Ioan Botezătorul – Grecescu

Prima vizită pastorală din acest an a Preasfințitului Nicodim la bisericile din Severin a început în duminica a XXIX-a după Rusalii la biserica Grecescu.

Părintele Episcop Nicodim a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte: Pr. Ilarie Măciucă, fost slujitor la biserica Sf. Gheorghe din Severin, Pr. Zoican Vasile, fost slujitor la biserica Sf. Ioan din Severin, Pr. Viorel Vlăducu, consilier eparhial, Pr. Ionuț Semenescu, protoiereu al locului, Pr. Jan Megan, parohul bisericii Grecescu și Pr. Georgică Negrescu, slujitor la biserica Grecescu, Arhid. Antonie Olarean și Diac. Marian Mazilița.

La invitația părintelui paroh Jan Megan, credincioșii severineni au participat la slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, împărtășindu-se de binecuvântări arhierești și comuniune în rugăciune, pe fondul muzicii bisericești de tradiție bizantină, interpretată de un grup de psalți de la Catedrala Episcopală din municipiu.

La final, Chiriarhul locului a evocat personalitatea înaintașilor care au ridicat sfinte lăcașuri în timpuri mult mai grele ca cele de astăzi.

În duminicile următoare, ierarhul nostru va poposi și la celelalte biserici din municipiu. Astfel, duminică, 27 ianuarie, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Maioreasa iar în prima duminică din februarie va sluji la biserica Sf. Dumitru.

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868, a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere, cunoscut sub același nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș. Valoarea și frumusețea acestui locaș religios sunt date și de pictura interioară (stil neoclasic), creație a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orasului Tr. Severin.

Cu râvnă și pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriță iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperișul bisericii a fost făcut inițial din tablă de aramă dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

Comentarii Facebook


Știri recente