Sinod mitropolitan întrunit la Timișoara

Pe temeiul articolului 11 alineatul 1 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului a convocat Sinodul mitropolitan în ședință de lucru joi, 11 februarie 2016, la Reședința mitropolitană din Timișoara, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La această întâlnire au participat alături de Înaltpreasfinția Sa, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și clerici din administrația celor trei centre eparhiale.

Sinodul mitropolitan a luat în discuție hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața bisericească din Patriarhia Română ce trebuie aplicate la nivelul fiecărei eparhii.

De asemenea, au fost dezbătute o serie de aspecte referitoare la intensificarea activității pastoral-misionare în eparhiile componente ale Mitropoliei Banatului și totodată s-au făcut propuneri care vor fi înaintate Sfântului Sinod, propuneri ce vizează activitățile pastoral-misionare la nivel național.

Sinodul mitropolitan a efectuat o amplă analiză și evaluare asupra învățământului teologic preuniversitar și universitar din Mitropolia Banatului. În acest context, s-au luat hotărâri cu privire la școlile de Teologie din această parte de țară și anume, la seminariile teologice, liceele teologice și facultățile ori departamentele de Teologie. În acest context, Sinodul mitropolitan a hotărât consolidarea Facultății de Teologie de la Arad, singura Facultate de Teologie din cuprinsul Mitropoliei, dar, totodată și-a îndreptat atenția și spre secția de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care, de asemenea, va fi păstrată și reorganizată într-un nou sediu, pentru a deveni, la rândul său, facultate de sine stătătoare. Având în vedere tradiția învățământului teologic preuniversitar de la Caransebeș, s-a hotărât ca Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Aradului să sprijine bunul mers al activității didactice a Seminarului teologic liceal Episcop Ioan Popasu prin acordarea de burse anuale elevilor merituoși dornici să urmeze calea preoției.

Un alt aspect important de pe ordinea de zi a întâlnirii a vizat analizarea situației parohiilor misionare și susținerea activității acestora cu sprijinul parohiilor de la oraș. Au fost făcute propuneri pentru o mai mare prezență a Bisericii în mediul medical, în cel al asistenței sociale, al îngrijirii copiilor din centrele de plasament și a bătrânilor din parohiile rurale.

De asemenea, s-au propus câteva proiecte cu privire la intensificarea activității catehetice cu tineretul pentru o promovare pozitivă a lucrării Bisericii și a prezenței slujitoare a acesteia, atât în mediul laic, cât și în cadrul sistemului educațional.

Comentarii Facebook


Știri recente