Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Sibiului

Aula Mitropolit Ioan Meţianu a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Şaguna din Sibiu a găzduit joi, 08 octombrie 2015, sinaxa anuală a monahilor şi monahiilor de la mănăstirile şi schiturile din Arhiepiscopia Sibiului, după cum informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Lucrările sinaxei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Liturghie arhierească

Întâlnirea anuală a monahilor şi monahiilor din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Sibiului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de ieromonahi din cadrul mănăstirilor şi schiturilor din eparhie. La Sfânta Liturghie au participat Mitropolitul Ardealului, călugări şi maici, studenţi teologi precum şi credincioşi.

Lucrările sinaxei

În debutul sinaxei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a rostit un cuvânt de binecuvântare prin care a subliniat rolul duhovnicesc al monahului atât în viaţa Bisericii, cât şi a societăţii actuale. Ierarhul i-a îndemnat pe cei aproximativ 100 de monahi şi monahii să fie în permanenţă conştienţi de vocaţia şi misiunea lor.

După cuvântul ierarhului a urmat lansarea albumului mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Sibiului, realizat în condiţii grafice de excepţie la Editura Andreiana a eparhiei. Prezentarea albumului a fost realizată de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Sinaxa a continuat cu prezentarea unui referat legat de misiunea mănăstirii azi şi de rolul călugărilor în viaţa bisericească. Referatul a fost prezentat de stareţul Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Poiana Braşov, arhimandritul Hristofor Bucur.

În ultima parte a sinaxei au fost discutate probleme de ordin administrativ, misionar şi duhovnicesc, referitoare în mod special la viaţa celor 30 de mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Sibiului. A fost un bun prilej pentru monahii din cele două judeţe să primească sfaturi duhovniceşti, dar şi practice, de la cei doi ierarhi prezenţi, precum şi de la serviciul exarhat al Arhiepiscopiei Sibiului.

Comentarii Facebook


Știri recente