Simpozionul naţional de pedagogie creştină

La Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din Bucureşti au debutat, astăzi, 28 aprilie 2015, sesiunile Simpozionului naţional de pedagogie creştină „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relaţia Biserică – Familie – Şcoală din contextul contemporan“, care se vor desfăşura până mâine, 29 aprilie.

În cadrul sesiunii festive de deschidere a lucrărilor simpozionului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un cuvânt de binecuvântare intitulat „Lumina educaţiei, promovată în cooperarea dintre Biserică, Familie şi Şcoală”, în care a subliniat importanţa educaţiei religioase în formarea tinerilor: „Valoarea educaţiei, atât în Familie, cât şi în Biserică şi în Şcoală, are o relevanţă pentru istorie şi chiar pentru veşnicie, în măsura în care ea este cultivată cu deschidere spre dobândirea vieţii şi fericirii veşnice în iubirea eternă a lui Dumnezeu. În contextul actual, al unei societăţi informaţionale şi tehnologizate excesiv, există riscul ca educaţia să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziţionarea de informaţii performante, necesare pentru dobândirea unor competenţe şi abilităţi, astfel încât tânărul să fie integrat facil şi sigur într-un sistem de eficienţă practică imediată, dar tot mai impersonal. Tocmai într-o asemenea situaţie este relevantă valorificarea specificului formativ al educaţiei religioase şi mărturisirea faptului că o educaţie creştină nu poate fi structurată într-un orizont limitat şi efemer, ci în lumina iubirii eterne a lui Hristos, „Care ieri, astăzi şi în veci este acelaşi” (Evrei 13, 8)”.

Evenimentul a fost moderat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi au participat Preşedintele Academiei Române, Domnul Academician Ionel Valentin Vlad, Secretarul de Stat pentru Culte, Domnul Victor Opaschi, Rectorul Universităţii Bucureşti, Domnul Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, Părintele Decan al Facultăţii de Teologie din Bucureşti „Justinian Patriarhul”, Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Buchiu.

La rândul său, Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a spus că numai din familii unite şi solide s-au născut marile personalităţi: „Academia acordă o preţuire deosebită familiei şi şcolii. Unul dintre programele fundamentale interdisciplinare în strategia pe care o elaborează Academia este şcoala şi educaţia şi v-aş ruga să fiţi siguri că educaţia creştină este unul din punctele pe care le vom introduce în acest punct de vedere al Academiei Române. Numai din familii solide, unite şi cu dragoste de Biserică şi de ţară au putut să iasă mari oameni de cultură şi ştiinţă care s-au regăsit mai apoi în gândurile Academiei Române. Printre aceştia şi marii oameni ai şcolii româneşti aşa cum au fost spre exemplu Spiru Haret, Titu Maiorescu, Constantin Angelescu şi alţii care au ştiut prin tot ceea ce au făcut să îmbine în chip armonios respectul pentru credinţa strămoşească cu dragostea pentru ştiinţă şi carte”.

În continuare, Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte a prezentat mesajul său: „Mai ales în ultimii ani, în calitate de Secretar de Stat pentru Culte, am constatat în nenumărate rânduri disponibilitatea Bisericii Ortodoxe, şi a cultelor religioase în general, de a-şi asuma un rol important în procesul de educaţie. Am văzut că mulţi dintre vorbitorii de la acest simpozion se vor concentra, mai ales în prima zi, pe chestiunea orei de Religie din sistemul public de învăţământ. M-aş bucura să ştiu că la un astfel de eveniment vor fi abordate şi celelalte dimensiuni ale implicării Bisericii în procesul de educaţie prin programele after-school, prin cursurile şi programele de formare, nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţi, prin organizarea de evenimente culturale şi artistice şi prin diferitele forme de educaţie informală dezvoltate prin intermediul parohiilor, al asociaţiilor şi al fundaţiilor creştine. Cred că este la fel de important ca şi acestea să fie cunoscute şi recunoscute drept ceea ce sunt, parte a sistemului de educaţie în ansamblul său şi o contribuţie directă a cultelor religioase şi a credincioşilor acestora la construirea binelui comun”.

Din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a fost rostit un mesaj de Dl. Cons. Romeo Moşoiu care a spus: „Simpozionul naţional de pedagogie creştină care se desfăşoară zilele acestea este un prilej de bucurie în contextul perioadei pe care o traversăm, atât din punct de vedere social şi educaţional, cât şi spiritual după sărbătorile pascale. Abordarea tematică a educaţiei este o necesitate a spaţiului actual de comunicare în acest domeniu. În ceea ce priveşte educaţia religioasă prezenţa acesteia în şcoală este susţinută nu doar de perspectiva pedagogică teoretică, ci şi din considerente practice. Trăim într-o societate tot mai pragmatică, mai desacralizată. În această societate a unu etern aici şi acum, fără orizont, fără viitor, ancorată în consumarea momentului prezent, individul este invitat să fie tot mai liber, să îşi trăiască spiritualitatea, dar aceasta fără un fundament de cunoaştere şi fără oportunităţi de învăţare oferite în perioada în care au loc, de fapt, achiziţiile cele mai importante, adică formarea unor abilităţi, dar şi a unor atitudini şi a unui set valoric care să ghideze individul pe parcursul vieţii în luarea deciziilor cu caracter moral. Cunoaşterea elementară şi de profunzime a reperelor de spiritualitate creştin – ortodoxe prin intermediul pedagogiei creştine, precum şi conturarea profilului spiritual – moral al elevului în vederea interiorizării şi adoptării unor tipuri de comportamente ghidate axiologic, devin nevoi educaţionale cărora le răspunde ora de Religie”.

Referatele susţinute în prima zi s-au încadrat în trei categorii: rolul educaţional al familiei în societatea contemporană; importanţa educaţiei religioase în şcoală, pentru societatea contemporană; educaţia în viaţa şi misiunea Bisericii. Dintre vorbitorii din prima zi, îi amintim pe: sociologul Ilie Bădescu, Institutul de Sociologie al Academiei Române; părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Liana Stanciu, preşedintele Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie; profesorul Constantin Cucoş, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Iaşi, Adrian Lemeni, consilier patriarhal şi conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, precum şi alţii. Pe parcursul discuţiilor, intervenţii importante au fost făcute de părintele profesor Vasile Răducă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală şi de părintele conf. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, după cum informează Ziarul Lumina.

Simpozionul naţional de pedagogie creştină este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Evenimentul se va încheia mâine, 29 aprilie 2015, cu vizitarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi închinarea la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente