Simpozionul Internaţional „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste” la Bucureşti

Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din Bucureşti va organiza, în data de 14 mai 2016, Simpozionul Internaţional Interdisciplinar „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste”. Evenimentul face parte din  proiectul „Să ne cunoaştem trecutul pentru a ne proiecta viitorul”.

 În cadrul proiectului s-au desfășurat mai multe excursii la Fortul 13 Jilava şi la închisoarea Pitești, vizite la C.N.S.A.S., Concursul Naţional „Rezistenţa anticomunistă”, care au avut drept scop scoaterea din uitare a suferinţelor îndurate în închisorile comuniste de o întreagă generaţie aflată la răscruce, după cum subliniază Marilena Istrati,prof. de Limba și Literatura română la Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Gusti” din București, coordonator proiect.

Simpozionul „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste” este realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Barbu” din București, cu Arhiepiscopia Bucureștilor – Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Fundația „Academia Civică”, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Uniunea Scriitorilor—filiala Bucureşti – Proză, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului București, Primăria Sector 5 București, subliniază Cristinel Rusu, inspector Învățământ și activități cu tineretul, Arhiepiscopia Bucureștilor.

Invitat de onoare al simpozionului va fi, ca în fiecare an, doamna Mariuca Vulcănescu, fiica filosofului-martir Mircea Vulcănescu, alături de care vor participat foşti deţinuţi politici: Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Ion Radu, Emil Mihăilescu, Nina Moica, Demostene Andronescu, alături de numeroși reprezentanți ai instituțiilor partenere. La simpozion vor participa atât elevi din țară, cât și din străinătate cu lucrări coordonate de profesori.

***

Cu ocazia simpozionului, vor fi expuse lucrări plastice ale participanţilor la Concursul Naţional „Rezistenţa comunistă”, care a avut anul acesta ca teme: Rezistenţa din munţi şi Rugul Aprins, precum și volume din „Biblioteca arestată”, constituită din donaţiile invitaţilor, ale Editurii Curtea Veche, Fundaţiei Culturale Memoria, Fundației Academia Civică, I.I.C.C.M.E.R. De asemenea, tot acum va avea loc vernisajul Expoziției „Scriitori în închisorile comuniste”, realizată în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Simpozionul „Credință, adevăr, creație în închisorile comuniste” este o pagină de istorie vie, care se scrie din mărturiile celor care au suferit, iar tinerii sunt datori să cunoască trecutul pentru a-și putea proiecta viitorul.

Foto Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente