Simpozion studențesc dedicat Anului omagial, la Arad

În zilele de 27 și 28 martie 2013 s-au desfășurat la Arad lucrările Simpozionului Național Studențesc, pus sub genericul: „Sfinții Împărați Constantin și Elena – contextul istoric, teologic și cultural al epocii lor”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la inițiativa cadrelor didactice și a studenților Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Acesta se înscrie în șirul manifestărilor omagiale de anul acesta, dedicate de către Patriarhia Română împlinirii a 1700 de ani de la proclamarea Edictului de la Mediolanum.

Programul a debutat miercuri, 27 martie, cu o slujbă Te Deum, în capela facultății, la care a participat IPS Arhiepiscop Timotei, împreună cu profesorii, invitații și studenții participanți la această manifestare academică. În deschiderea festivă, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul facultății din Arad, a salutat prezența chiriarhului la acest simpozion, arătând că „facultatea arădeană se înscrie, de două decenii încoace, în rândul instituțiilor de învățământ superior teologic care promovează o vie cercetare, prin organizarea de conferințe axate pe teme de interes pentru Biserica și societatea românească, încât tema propusă aduce în dezbatere personalități și evenimente care au marcat istoria Balcanilor”.

În același registru al mulțumirilor a fost apreciată și prezența oaspeților, studenți de la cele mai reprezentative facultăți de teologie din Patriarhia Română, acestora fiindu-le transmis un cuvânt de salut către dascălii și colegii lor. Înalt Preasfințitul Timotei, unul dintre foștii dascăli ai academiei arădene, specializat tocmai în probleme de patrologie și istorie bisericească universală, a evocat câteva dintre multiplele aspecte ale atitudinii Sfântului Împărat Constantin cel Mare față de Biserica lui Hristos, îndreptând atenția asistenței spre o înțelegere în duh a acțiunilor sale, după modelul propus de imnografia bisericească ce-i este închinată, dincolo de toate controversele pe care cercetarea istoriografică actuală le propune. A urmat la cuvânt conf. dr. Cristinel Ioja, președintele Senatului Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, iar apoi, în numele organizatorilor, diac. lect. dr. Caius Cuțaru, a mulțumit și el studenților și masteranzilor care s-au implicat în această acțiune, prin referatele lor și prin sprijinul organizatoric, care le creează premisele unei preocupări dedicate cercetării academice viitoare.

Lucrările au continuat, în cele două zile programate, cu prezentarea referatelor pregătite de masteranzi și studenți. Acestea au fost urmate de interesante dezbateri, finalizate cu evidențierea câtorva concluzii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…