Simpozion internaţional dedicat educaţiei creştine la Cluj-Napoca

La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca  a avut loc în perioada 13-16 noiembrie 2016, Simpozionul Internaţional Educație și Mărturisire. Formarea creștină a tinerilor în spiritul viu al Tradiției, informează site-ul radio Renașterea.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc luni, 14 noiembrie 2016, cu un cuvânt inaugural susţinut de Vasile Stanciu ,decanul facultăţii, urmat de cuvântarea cu tema Familia, copiii şi tinerii, educarea lor şi viitorul omenirii, susţinută de Înaltpreasfinţitul  Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Ierarhul a arătat importanţa familiei în educarea copiilor, accentuând rolul mamei, şi a subliniat, de asemenea, importanţa pe care Biserica o acordă tinerei generaţii:

Biserica nu le oferă tinerilor doar un simplu «ajutor», ci «adevărul» însuşi, adevărul noii vieţi divino-umane în Hristos. Tinerii ortodocşi ar trebui să devină conştienţi de faptul că ei sunt purtători ai tradiţiei binecuvântate şi vechi de secole a Bisericii Ortodoxe, precum şi continuatorii acestei tradiţii, pe care o vor păstra cu dârzenie şi vor cultiva într-un mod dinamic valorile veşnice ale Ortodoxiei, pentru a oferi mărturie creştină de viaţă dătătoare. Din rândurile lor vor veni viitori slujitori ai Bisericii lui Hristos. Astfel, tinerii nu sunt numai «viitorul» Bisericii, ci, de asemenea, expresia activă în prezent a vieţii ei iubitoare de Dumnezeu şi oameni, a evidențiat Înalpreasfinția Sa.

La rândul său, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a susţinut o alocuțiune în care a amintit pericolul analfabetismului funcţional prezent într-un grad ridicat în România, conform ultimelor cercetări, şi a subliniind importanţa educaţiei, atât în spiritul ştiinţific actual, cât şi în spiritul valorilor tradiţionale.

Fără tradiţie şi fără credinţă nu se poate face educaţie, dar ca să ajungem la tradiţie şi la credinţă e nevoie să ne asigurăm de şcoală, să ne asigurăm că şcoala există. Astăzi sunt reformatori care ne îndeamnă să le scoatem pe toate şi să facem tabula rasa şi să o luăm de la zero. Cel mai mare risc pentru omenire este acesta, de a o lua mereu de la zero, a spus Ioan Aurel Pop.

Preasfinţitul  Părinte Lucian, Episcopul Caransebeştului,  a susţinut, în cadrul primei părţi a simpozionului, o cuvântare cu tema Tradiția școlară în Banat și actualitatea învățământului religios din Episcopia Caran¬sebe¬șului. Ierarhul a subliniat că educaţia trebuie clădită pe tradiţia dinamică a Bisericii dreptmăritoare.

În cadrul celei de a doua sesiuni de dezbateri, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,  a prezentat prelegerea Despre educația copiilor la Sfântul Ioan Gură de Aur. De asemenea,  Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei,  a prezentat prelegerea  intitulată Indulgența educațională, poartă spre declinul civilizației?.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a prezentat tema Tinerii în Biserică în timpurile de secularizare pe care le trăim.

În cadrul simpozionului s-au prezentat lucrări pe cele trei mari secţiuni: istorie, teologie, muzicologie şi artă, la care au participat preoţi, cadre didactice şi cercetători din ţară şi străinătate. Manifestarea ştiinţifică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă s-a încadrat în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2016 ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Comentarii Facebook


Știri recente