Sicilia | Festivalul Internaţional „Credinţă, Tradiţie şi Artă” – Trapani, ediţia a II-a

Biserica Immaculatella din Trapani, Insula Sicilia – Italia a găzduit duminică, 1 octombrie 2017, Festivalul Internaţional Credinţă, Tradiţie şi Artă, ediţia a doua. Evenimentul a fost organizat de Filia Trapani a Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Leon al Cataniei Alcamo.

Prima zi a lunii octombrie 2017 a fost sărbătorită în mod festiv de credincioşii români din Trapani. În biserica încredinţată comunităţii ortodoxe din acest oraş, s-a desfăşurat a doua ediţie a Festivalului Internaţional Credinţă, Tradiţie şi Artă.

Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea PS Siluan al Italiei şi a fost coordonat de preotul paroh Petru Tărăboi, a informat Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de participanţi, atât români, cât şi italieni. Programul a debutat cu o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra enoriaşilor din Filia Trapani a Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Leon al Cataniei – Alcamo.

La final, părintele paroh Petru Tărăboi a adresat un cuvânt în care a vorbit despre importanţa organizării festivalului. Scopul acestui eveniment este acela de a-i aduna pe români împreună şi de a-şi aminti de obiceiurile şi tradiţiile din România. În acelaşi timp, ne dorim să arătăm comunităţii italiene o frântură din ceea ce înseamnă obiceiurile românilor. Avem o ţară frumoasă, dar prea puţin cunoscută peste hotare, a spus preotul paroh Petru Tărăboi.

În continuare, s-a subliniat implicarea deosebită a enoriaşilor din Trapani în reabilitarea şi înfrumuseţarea locaşului de închinăciune din Via San Francesco D’assisi – Trapani, Numărul 74. După citirea unei rugăciuni speciale, s-a stropit cu Agheasma mică mini-muzeul etnografic şi galeria de artă a bisericii.

A urmat prezentarea costumelor populare româneşti din diferite zone ale ţării, purtate de o parte a enoriaşilor din Trapani. Momentul a fost moderat de Mihaela Nicolaescu, care a evidenţiat frumuseţea portului popular românesc şi a tradiţiilor ce caracterizează poporul român.

Câţiva copii din Trapani au susţinut un moment artistic, iar apoi s-a organizat o tombolă cu premii constând în obiecte tradiţionale.

Participanţii au vizitat apoi muzeul etnografic şi lucrările din expoziţia de fotografie Costumul tradiţional la români, cu prilejul căreia s-a editat şi un album foto. Au mai fost expuse goblenuri, tablouri şi desene realizate de copiii români din Trapani, toate bucurându-se de o aprecieree deosebită din partea vizitatorilor.

La final, cei prezenţi au gustat din bucatele tradiţionale româneşti pregătite de gospodinele din parohie.

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…