Sfințiri și binecuvântări arhierești în Transilvania

În ultima duminică a lunii septembrie, mai multe comunități transilvane au fost binecuvântate de ierarhii care au săvâșit slujbe de sfințire ale lăcașelor de cult și Sfânta Litughie. De asemenea, credincioșii au fost îndemnați să răspundă chemării adresate de Mântuitorul Iisus Hristos de a iubi pe vrăjmași și de a face bine celor ce ne fac rău, pentru a putea, în acest mod, să îndeplinească porunca iubirii.

Credincioșii din Velț, județul Sibiu, au trăit clipe de mare sărbătoare în ultima duminică a lunii septembrie, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a venit în micuța comunitate din apropierea Mediașului, a sfințit pictura Bisericii „Buna Vestire” din sat și a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare a lăcașului de cult, informează „Ziarul Lumina”.

Situat în Podișul Târnavelor, în apropiere de stațiunea balneară Bazna, satul Velț a fost împodobit ca la o mare sărbătoare. Credincioșii l-au întâmpinat pe IPS Mitropolit Laurențiu îmbrăcați în costume populare, iar autoritățile locale au pregătit în detaliu manifestările dedicate acestei zile.

Biserica „Buna Vestire” din Velț a fost zidită la 1903. Din 2008 și până în prezent, lăcașul de cult a fost renovat complet. Cu sprijinul credincioșilor din Velț, a autorităților județene și locale, parohul Bogdan Constantin Taifas a reușit să inițieze și să ducă la bun sfârșit drenajul și subzidirea, reparațiile acoperișului, tencuielilor exterioare, iar în interior biserica a fost pictată și împodobită cu catapeteasmă, strane, mobilier și parchet.

În ziua binecuvântării acestor lucrări și de sfințire a picturii, mai mulți preoți din împrejurimi și de mai departe au venit la Velț, împreună cu credincioșii care au sprijinit financiar lucrările amintite, pentru a se bucura de această sărbătoare împreună cu enoriașii de aici. Amintim pe protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban și alți slujitori ai Domnului. După sfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din Velț, în prezența sutelor de credincioși, a primarului comunei Bazna și a unor oaspeți de seamă. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

Porunca iubirii

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, un fragment din Predica de pe Munte a Mântuitorului Iisus Hristos.

„Mântuitorul Iisus Hristos a schimbat dreptul de răzbunare din Legea Vechiului Testament și a arătat că nu suntem stăpâni și n-avem dreptul de a ne răzbuna pe cineva. Doar Dumnezeu are dreptul de a face dreptate, pentru că dreptatea Lui este cea adevărată și se va împlini deplin dincolo, în Ceruri. Mântuitorul Iisus Hristos a adus Legea iubirii ca temelie a vieții spirituale, la modul absolut. Dacă am iubi, cum spune Evanghelia de astăzi, pe cei ce ne iubesc, n-am realizat mare lucru, ci doar am răspuns celui ce ne-a făcut un bine. Dar dacă iubim pe cei ce ne fac rău, dacă facem bine celui care ne-a nedreptățit, dacă dăm împrumut fără să mai cerem înapoi, lăsând acestuia un dar, atunci răspundem chemării de a ne iubi vrăjmașii și de a face bine celor ce ne fac rău. Doar în acest mod putem îndeplini porunca iubirii”, a subliniat ierarhul.

Apoi, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioșii din Velț pentru realizările din parohie și a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, primarului Lucian Gligor Scumpu și Consiliului local, precum și altor binefăcători.

Pentru eforturile depuse în acești ani în parohia din Velț, preotul Bogdan Constantin Taifas a fost hirotesit iconom. Părintele Taifas i-a oferit ierarhului în dar un tablou al părintelui Arsenie Boca, întrucât în ziua de 29 septembrie s-au împlinit 103 ani de la nașterea sa. Sărbătoarea a continuat la Căminul Cultural din sat, unde a avut loc agapa frățească și un moment artistic, prin care sătenii și oaspeții s-au bucurat de frumoasele pricesne și cântări folclorice specifice zonei.

IPS Andrei a sfințit Biserica din Iacobeni

Biserica din localitatea clujeană Iacobeni a fost sfințită duminică de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Slujba de târnosire a noului locaș de cult, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost oficiată în sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și protopopul de Turda, Daniel Crișan.

A urmat oficierea Sfintei Liturghii, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. După momentul citirii peicopei evanghelice, IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre iubirea vrăjmașilor.

„Dacă suntem sinceri, recunoaștem că încă nu am ajuns perfecți și nu-i prea putem iubi pe vrăjmași. Or, Domnul nostru Iisus Hristos, în Evanghelia de astăzi, tocmai lucrul acesta ne învață, să îi iubim pe vrăjmașii noștri”, a spus ierarhul.

La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși din localitate și din împrejurimi, oficialități locale și județene.

La final, IPS Mitropolit Andrei a acordat distincții, din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, celor care s-au implicat în edificarea acestui locaș de rugăciune. Parohul Dan Paul Ovidiu a fost ridicat în rangul de iconom, iar Vasile Onacă, principalul ctitor al locașului de cult, a primit distincția „Crucea Transilvană”. Totodată, IPS Mitropolit Andrei a dăruit diplome de aleasă cinstire altor ctitori și binefăcători ai bisericii.

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Iacobeni a fost construită între anii 2007-2013. Piatra de temelie a fost pusă pe 18 martie 2007 de către Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În Parohia Iacobeni mai există o biserică veche, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil”, ce se află într-o stare avansată de degradare.

Sfințire în Parohia Beldiu

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioșilor din Parohia Beldiu, Protopopiatul Aiud. Ierarhul a sfințit biserica din localitate, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

„Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construită în anul 1939 în timpul păstoririi preotului Radu Crăciun, prin contribuția benevolă a credincioșilor, zidindu-se din temelie în urma demolării vechii biserici zidită în anul 1816. În anul 1991 sub păstorirea preotului Sava Ovidiu biserica a fost înfrumusețată cu pictură. Este în formă de navă cu un turn în față, formând o singură clădire. Din anul 2007 au început lucrări de renovare și înfrumusețare a sfintei biserici, care, anul acesta, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin jertfa multor credincioși s-au finalizat”, a spus parohul Răzvan Enache.

Resfințirea bisericii din Parohia Aleuș

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a resfințit biserica din Parohia Aleuș, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de ierarh au mai luat parte la slujbă protopopul Dan Haiduc, parohul Nicolae Sîrca, preoți din parohiile vecine sau fii ai satului, dar și mulțime mare de credincioși. După resfințirea bisericii, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit diacon pe tânărul Sorin Man, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Valea Loznei, Protopopiatul Jibou.

În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a arătat că prin îndemnurile Mântuitorului de a binecuvânta pe cei ce ne blestemă și de a iubi pe cei ce ne urăsc, ne despărțim definitiv de legea Vechiului Testament, care era condusă de legea talionului care spunea că, dacă cineva a omorât, să fie omorât și el. După legea talionului, dacă cineva pricinuia o suferință, trebuia să sufere pedeapsa egală cu suferința pe care a produs-o.

„Mântuitorul văzând, însă, că niciodată nu se poate îndepărta sau elimina răul cu rău sau prin rău, a venit cu îndemnul de a iubi pe toți semenii, inclusiv pe vrăjmașii noștri. De aceea regula de aur a creștinismului este «precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor asemenea». Poporul român a sintetizat în mod negativ această sintagmă prin proverbul «ce ție nu-ți place, altuia nu-i face»”, a spus PS Petroniu, care a adăugat: „de aici învățăm că dacă așteptăm ca cineva să ne respecte, să ne iubească, și noi suntem datori să facem exact aceleași lucruri. Trebuie să fim conștienți că există o lege a compensației. Vorbim despre răsplata lui Dumnezeu nu doar în viața de veci ci și în această viață. Vedem că celor care fac bine li se întoarce acest bine, iar cei care fac rău, la rândul lor, primesc rău, fiindcă Dumnezeu corectează astfel erorile și greșelile, fiindcă El voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină, iar în același timp răsplătește și binele”.

PS Petroniu a remarcat faptul că „noi putem elimina răul prin iubire, niciodată prin rău. Cel mai bun exemplu de urmat este chiar Mântuitorul, care, când era batjocorit pe cruce, s-a rugat «Tată, iartă-le lor păcatul acesta că nu știu ce fac». La fel a procedat și Sfântul Arhidiacon Ștefan când a fost ucis cu pietre.

De aceea să fim creștini buni nu doar cu fapta, nu cu gândul sau doar cu afirmația, ci să dovedim lui Dumnezeu, semenilor și nouă că suntem credincioși buni”.

La final, Preasfințitul Petroniu a felicitat pe credincioșii Parohiei Aleuș și pe parohul Nicolae Sîrca, care prin contribuția la toate lucrările efectuate la locașul de cult și-au arătat dragostea lor față de Biserică, aceasta fiind trupul tainic al lui Hristos. De asemenea, ierarhul a îndemnat ca după finalizarea lucrărilor la biserică și la casa parohială, să fie continuate lucrările la biserica din suflet. Ierarhul, alături de părinții slujitori, a sfințit și casa parohială din localitate.

Parohia este acreditată pentru prestarea de servicii pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, în momentul de față având doi angajați care deservesc 18 persoane vârstnice. Pentru întreaga activitate desfășurată, pr. Nicolae Sîrca a fost hirotesit iconom.

Sfințire la Săcălășeni

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a sfințit noua catapeteasmă din biserica Parohiei Săcălășeni, Protopopiatul Baia Mare, și a resfințit exteriorul bisericii în urma lucrărilor de înnoire efectuate în ultimii ani, apoi, a sfințit noua capelă mortuară, cu hramul „Învierea lui Lăzar”, din incinta bisericii. A urmat Sfânta Liturghie și cuvântul de învățătură rostit de ierarh. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a conferit, în semn de apreciere, Gramata Episcopală și, în dar, o bederniță parohului Vasile Lăcătuș, iar ctitorilor și binefăcătorilor Diplome de Vrednicie. (Arhid. Adrian Onica, Ștefan Mărculeț, Alexandra Andereș)

Comentarii Facebook


Știri recente