Sfinţirea cantinei sociale Sfântul Barnaba

Cantina socială Sfântul Barnaba a Asociaţiei Diaconia Sector 6 a fost sfințită joi, 10 septembrie 2015, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aşezământul social-filantropic aflat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 28A va oferi zilnic mâncare caldă persoanelor sărace și copiilor asistați din cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală.

La eveniment au mai fost prezenţi şi: Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Părintele Aurel Mihai, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Ionuţ Iordăchescu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Părintele Costel Burlacu,Protopopul Protoieriei Sector 6 Capitală, preoţi, diaconi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Cantina socială Sfântul Barnaba este a treia instituţie de asistenţă socială sfinţită anul acesta în Capitală, alături de Cantina socială Sfânta Ana şi Aşezământul social Sfânta Maria din Sectorul 2, respectiv Sectorul 3 al Capitalei.

Implicarea protoieriilor şi a parohiilor în ajutorarea săracilor este o necesitate

În cuvântul său, Patriarhul României a vorbit despre importanța operei sociale a Bisericii şi a evidenţiat cooperarea de ordin social-filantropic dintre parohii şi primării, prin intermediul protopopiatelor.

„Cooperarea este nu numai legală, ci şi foarte necesară. În mod normal fiecare protoierie trebuie să aibă cel puţin o cantină pentru săraci, după cum şi fiecare primărie trebuie să aibă o cantină socială. Cooperarea este foarte necesară pentru că înainte exista o singură cantină destinată săracilor din întreg oraşul, cea a Centrului Eparhial, astfel că bătrânii trebuiau să parcurgă distanţe foarte mari pentru a avea şi seara de mâncare. Deci, reorganizând opera social-filantropică în Capitală, noi răspundem mai bine nevoilor reale ale credincioşilor săraci. În acelaşi timp, implicarea protoieriilor şi a parohiilor în ajutorarea săracilor este o necesitate”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Lucrarea social-filantropică este punerea în practică a predicii din Biserică

Programul social inițiat în Capitală va fi extins și în provincie, a mai arătat Patriarhul României.

„După exemplul din Capitală vom acţiona şi în provincie, în oraşe şi comune mai mari, deoarece opera de caritate, sau lucrarea social-filantropică, nu este o modă, ci este o necesitate, este punerea în practică a predicii din Biserică”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În opera social-filantropică avem o rodire a Evangheliei iubirii milostive

Totodată, Preafericirea Sa a arătat că atunci când suntem milostivi, ne asemănăm cu Dumnezeu cel Milostiv.

„Dăruirea este semnul binecuvântării şi dacă noi suntem darnici ne asemănăm cu Dumnezeu Cel Milostiv. De aceea, Mântuitorul spune «Fiţi milostivi, precum Tatăl vostru Cel din ceruri milostiv este, care revarsă ploaia Sa şi peste cei buni, şi peste cei răi». În opera social-filantropică avem o rodire a Evangheliei iubirii milostive”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, Părintele Protoiereu Costel Burlacu a mulţumit Patriarhului României şi tuturor celor care au sprijinit lucrările de organizare a acestei cantine.

„Vă mulţumim pentru binecuvântarea, prezenţa şi sprijinul substanţial pe care l-aţi acordat Protoieriei noastre şi astfel cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericirii Voastre, în Protoieria Sector 6 Capitală, prin filiala Asociaţia Diaconia din Sectorul 6, ia naştere această cantină. Nădăjduim cu ajutorul lui Dumnezeu ca ea să răspundă necesităţilor tuturor credincioşilor care au cu adevărat nevoi, din toate punctele de vedere”, a spus Părintele Protoiereu Costel Burlacu.

Daruri şi distincţii

La final, Patriarhul României a oferit, în semn de preţuire, mai multe distincţii persoanelor care s-au implicat în finalizarea lucrărilor de amenajare şi dotare a cantinei sociale, precum şi în asigurarea resurselor financiare pentru susţinerea activităţii acestui aşezământ.

Pentru cantina sfinţită astăzi, Preafericirea Sa a oferit, ca semn de preţuire şi binecuvântare, o icoană cu chipul Maicii Domnului. De asemenea, părintele protoiereu Costel Burlacu a dăruit Patriarhului României o icoană reprezentând pe Sfântul Ierarh Nectarie.

Domnul Răzvan Mironescu, în calitate de delegat al domnului Rareş Mănescu, Primarul Sectorului 6 al Capitalei, a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh o plachetă în semn de înaltă recunoştinţă şi a precizat că „Sectorul 6 este un sector cu o profundă implicare în opere sociale” menţionând că „vom fi şi suntem întotdeauna alături de Biserică şi Biserica alături de noi”.

Rechizite pentru copiii de la Clubul Sportiv Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

După slujba de sfinţire, în incinta Bisericii Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, aflată în imediata apropiere a cantinei, copiii de la Clubul Sportiv Parohial Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, al parohiei păstorite de părintele Sergiu Ristea, au primit, din partea Protoieriei Sector 6, ghiozdane cu rechizite şi câte o carte de rugăciuni. Darurile au fost oferite copiilor de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române care a binecuvântat pe copiii şi tinerii prezenţi în lăcaşul de cult.

În cuvântul său, Patriarhul României a evidenţiat că tinerii şi copiii sunt bucuria Bisericii şi a ţării şi că avem o mare responsabilitate faţă de aceştia.

Avem mare nevoie de a ajuta pe copii deoarece i-am botezat. Când Biserica a botezat copiii şi-a asumat şi o responsabilitate de a-i creşte în dreapta credinţă împreună cu familia şi cu şcoala. De aceea, am încurajat parteneriatele parohie – şcoală pentru ca şi în Biserică şi la şcoală copiii să se simtă ca acasă. Această investiţie afectivă şi efectivă în formarea lor este o binecuvântare de la Dumnezeu pentru că prin copii simţim binecuvântarea lui Dumnezeu şi în acelaşi timp simţim că, dăruind noi mai mult copiilor, Dumnezeu ne va dărui pe alte planuri mare bucurie. Lucrarea de ajutorare a copiilor, la începutul anului şcolar şi în timpul anului, trebuie intensificată”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

***

În actualul sediu al Cantinei Sfântul Barnaba a funcţionat din anul 2009 până în anul 2014 Cantina Socială a Sectorului Social-Filantropic şi Misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor care a deservit 50 de beneficiari. Cu sprijinul Primăriei Sector 6 au fost efectuate în anul 2012 lucrări de reparaţii capitale. Începând de la 01 august 2015, imobilul a trecut în cadrul Asociaţiei Diaconia Sector 6, iar în cursul lunii august 2015, prin strădania părintelui protoiereu Costel Burlacu s-au efectuat lucrări la finisaje şi de igienizare în vederea creării condiţiilor corespunzătoare pentru reluarea activităţii cantinei sociale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…